Schuur Midwolde schuift op

MIDWOLDE - De omstreden zwarte schuur die sinds twee jaar prijkt vlakbij de eeuwenoude kerk van Midwolde wordt meer dan honderd meter verplaatst. Dat gebeurt op aandrang van een groot aantal inwoners van het dorp die de schuur ontsierend vinden.

De dorpsbewoners Bert Boekhold en Anne Jelle Schilstra zamelden vijfentwintig handtekeningen in met de oproep aan gemeente Leek en kerkbestuur om de schuur weg te halen.

Omdat de schuur indertijd met de volledige medewerking van de gemeente op rechtmatige wijze is geplaatst, was het kerkbestuur aanvankelijk niet blij met de actie. Kerkrentmeesters en dorpsvereniging gingen uiteindelijk toch in gesprek met de gemeente en vlak voordat Leek opgaat in Westerkwartier is een oplossing bereikt. Kerkrentmeester Anne van de Wal meldt dat de gemeente de schuur die in segmenten is opgebouwd, gaat demonteren om de segmenten vervolgens honderd meter verderop weer op te bouwen. De schuur bevindt zich nu aan de westkant van de kerk. De nieuwe plek ligt aan de noordoostkant aan de rand van de begraafplaats bij een bestaande keet. De gemeente betaalt de kosten en regelt ook de benodigde vergunningen.

Om te voorkomen dat er gedoe ontstaat over de kosten die gemoeid zijn met de verplaatsing, zijn kerkrentmeesters en gemeente een ruil overeengekomen. Het baarhuis op de begraafplaats dat nu nog eigendom is van de gemeente Leek, gaat in eigendom over naar de kerk. Terwijl de zwarte schuur die toebehoort aan de kerk, in handen komt van de gemeente.

Volgens Van de Wal kunnen de kerkrentmeesters leven met de oplossing die nu overeen is gekomen. ,,Wij blijven bestrijden dat de schuur dissoneert met de kerk’’, zegt hij. ,,Bomen schermen het zicht op de schuur af. Wie over het kerkpad loopt, ziet de schuur niet eens. Nota bene op aandrang van de schoonheidscommissie van de gemeente moesten wij er indertijd nog een dak op plaatsen ook. Anders was de schuur platter en lager uitgevallen.’’ Zowel baarhuis als schuur dienen als opslag voor materialen die bij het onderhoud aan de begraafplaats worden verricht. Ook wethouder Karin Dekker (GroenLinks) is verheugd dat de ‘steen des aanstoots’ in het dorp straks is verdwenen. Hoeveel geld de verplaatsing kost, weet ze niet.

Koos Bijlsma