Abel Tasman bij Plaatselijk Nut Aduard

ADUARD - "Abel Tasman, Columbus van de lage landen?" is de titel van de lezing door Jeroen Oudewater uit Lutjegast, donderdag 14 januari om 20.00 uur in mfc De Meeden te Aduard.

Jeroen Onderwater (1963) is historicus en docent geschiedenis aan de OSG Winkler Prins in Veendam. In zijn vrije tijd was hij tot 2013 betrokken bij het Abel Tasman Museum in Lutjegast, het enige Abel Tasman museum in Nederland (www.abeltasman.org). In de zomer van 1642 vertrokken in opdracht van de VOC en onder leiding van de in dat dorp geboren en getogen Tasman 110 mannen op twee kleine schepen uit Batavia om het grote, mythische Zuidland te zoeken.

In kaart

Het werelddeel Australië was één van de laatste stukken wereld dat nog niet vanuit Europa in kaart was gebracht. Resultaat was dat Tasman in 1642 en 1643 als eerste Europeaan grote delen van Tasmanië en Nieuw-Zeeland in kaart bracht. Desondanks heeft hij zich geen prominente plaats in de Nederlandse geschiedenis kunnen verwerven. Reden genoeg om leven en werken van deze wereldberoemde zoon van het Groninger land onder de aandacht van een breed publiek te brengen en het debat over zijn plaats in de geschiedenis weer eens stevig op te rakelen. Belangstellenden zijn welkom. De toegang is gratis.