Groningse Bibliotheken vieren De Nationale Voorleesdagen

REGIO - Van 27 januari tot en met 6 februari houden de Groningse Bibliotheken De Nationale Voorleesdagen in de provincie Groningen. Dit grote voorleesfeest is bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. In bijna alle Groningse gemeenten heeft de Bibliotheek het Nationale Voorleesontbijt en allerlei andere activiteiten voor peuters en kleuters en hun ouders georganiseerd. De bibliotheken ondersteunen professionals in de kinderopvang en het onderwijs met workshops rondom voorlezen.

Groningse peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen beginnen op 27 januari de dag met het Nationale Voorleesontbijt. De meeste hebben dit samen met de Bibliotheek georganiseerd. Tijdens het feestelijke ontbijt lezen bekende en iets minder bekende Groningers voor en laten daarmee zien dat zij voorlezen belangrijk vinden. Geert Naber, manager van Zorgboerderij De Mikkelhorst, leest bijvoorbeeld voor in Bibliotheek Haren. En in de hele provincie gaan bibliotheekmedewerkers op bezoek bij groepen peuters en kleuters om er samen een geweldig voorleesfeest van te maken.

Cadeautje van de Bibliotheek

Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er in de Bibliotheek volop activiteiten. Dat varieert van poppentheatervoorstelling tot een peuter-dreumescafé voor de allerjongsten en hun (groot)ouders. Niet alleen zijn de meeste activiteiten gratis te bezoeken, ook het bibliotheeklidmaatschap is voor kinderen gratis. Als een peuter of kleuter tijdens De Nationale Voorleesdagen lid wordt krijgen ze bovendien een leuk cadeautje.

Prentenboek van het Jaar

Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dit jaar is dat We hebben er een geitje bij! van Marjet Huibers. Jeugdbibliothecarissen kozen dit boek uit het complete aanbod aan prentenboeken. In dit vrolijke prentenboek is er een nieuw geitje geboren op de kinderboerderij. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere dieren op de kinderboerderij, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje. Tijdens het Voorleesontbijt wordt er voorgelezen uit We hebben er een geitje bij!   Workshops over voorlezen Voorlezen is essentieel voor de taalontwikkeling en het voorkomen van taalachterstanden. Daarom organiseren de Groningse Bibliotheken voorafgaand aan De Nationale Voorleesdagen inspirerende workshops voor honderden medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en het basisonderwijs, zodat zij ook zelf aan de slag gaan met voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.