Voorzitter Leekster Voetbalgala Marja Wardenier: 'dik tevreden'

LEEK - Na het optrekken van de sportieve kruitdampen blikt voorzitter Marja Wardenier-Adema van het Leekster Voetbalgala terug. Met een zeer tevreden gevoel. "Zeker, het is allemaal prima verlopen. Er was geen enkele wanklank."

De vorige editie werd ontsierd door wantoestanden, maar de diverse maatregelen die het bestuur heeft genomen, hebben geholpen. "We hadden natuurlijk een intensieve voorbereiding. Veel overleg met gemeente en brandweer, we wilden van onze kant samen met de gemeente en Sportcentrum Leek de zaak goed aanpakken. Misstanden als van een jaar geleden mochten niet weer plaatsvinden, anders zou het afgelopen zijn. Bovendien, we organiseren het voor anderen, niet voor onszelf!" Marja Wardenier zit drie jaar in het bestuur, maar is vanaf begin present op het populaire zaalvoetbalfestijn. "Mijn man Johan was er als voetballer vanaf het begin bij betrokken en ik daarmee ook. En nu speelt onze zoon Enrico mee. "Je bent er mee vergroeid, maar je ziet het toernooi in de loop der tijd ook veranderen. Dat heeft ook te maken met veranderingen in maatschappij, velen relativeren niet."

Rem er op

"Of ik vooraf in de rats heb gezeten? Nou, in het begin wel even, op 2 januari. De zaal liep snel vol met publiek, maar maatregelen bleken niet nodig. En toch, je weet het nooit. Er kan altijd een kwaadwillende tussenzitten. We hebben twee keer overleg gehad met de clubs (er was een 30-tal uitgenodigd), maar de respons was gering. De clubs die op de Gala-avond verschijnen, waren wel vertegenwoordigd en konden in april en oktober meepraten. Uit dat overleg hebben we zaken opgepikt en doorgevoerd. De clubs zagen ook wel in dat de rem er op moest." De voorzitter is helder over de insteek. "Hoofdthema is een veilig gala voor iedereen. En back to basics, veiligheid en sportiviteit op het veld en gezelligheid in de horeca. Daarvoor is het toernooi ooit begonnen. We zijn blij met het meedenken van de clubs, er zijn per club twee stewards op de Gala-avond geweest, die konden eigen leden aanspreken op gedrag. Maar dat is niet nodig geweest. Gedragsregels en sancties zijn essentieel, maar er was een heel gemoedelijke sfeer. Ik denk ook vanwege de publiciteit en hoe clubs er mee omgingen. Uiteraard zijn we ook blij met de sponsoren die ons trouw zijn gebleven!"

Communicatie

"Er was verder een heel positieve communicatie met Sportcentrum Leek, juist vanwege de veiligheid en horeca. Samen hebben we externe beveiligers aangetrokken. Consumptieverkoop en –gebruik werd uit de hal gehaald, dat werd door iedereen als positief ervaren. Daarentegen is de oude kantine weer geopend voor publiek. Ik ben echt ontzettend blij dat het goed gegaan is." Er zijn voor het voetbalfestijn minder kaarten verkocht voor de Gala-avond, bewust, ook naar aanleiding van het overleg. "Voorverkoop bleek gunstig, want juist voetballiefhebbers die kopen vooraf kaarten. Ook het vrouwenvoetbal was positief, dat is voor het eerst gehouden. En daarnaast was er een verrassende winnaar van het A-toernooi, HFC '15. Maar ja, als je van de favorieten wint, ben je de terechte winnaar. Fc Grootegast was qua voetbal voor mij favoriet en toch is er elke keer de ‘Gala-avond spanning’ die verrassingen brengt." Uiteraard gaat de blik alweer naar de komende editie. Kerst en Oud en Nieuw zijn ook dit jaar in het weekend, voor ons is dat jammer, want juist dan zijn er altijd speeldagen. Voor het volgende toernooi moeten we dus een keuze maken voor doordeweekse speeldagen van de drie toernooien."