Gastouders en ouders beleven ‘Temperament’ in Zuidhorn

ZUIDHORN - De bijeenkomst van gastouderbureau inZicht met spreker Bob Maas van ‘the Blackbox’, voor zowel gastouders als ouders, was een succes.

Kinderen kunnen soms fel of juist grappig zijn. Daarna weer gevoelig of nuchter reageren. Ze zijn soms als ‘Water en Vuur’! Temperament hebben we allemaal en we hebben het nodig. Bob Maas speelt en bespreekt de vele voorbeelden van gedrag thuis, bij de gastouder, op school en op straat. Want temperament zie je overal. Bob Maas nam de aanwezige gastouders en ouders mee langs de vier elementen; vuur, water, lucht en aarde.

Corrigeren

Per situatie of levensfase kan het verschillen welke twee elementen de boventoon voeren. Temperament gebruiken we in onze reactie of als we bijvoorbeeld willen corrigeren. Als ouders/opvoeders is het goed om te ondervinden welke reactie aansluit bij welk gedrag of moment. Als een kind in balans is, kan het gebruik maken van alle elementen en dit goed doseren. Een kind kan bijvoorbeeld thuis anders zijn qua gedrag dan op school. Soms krijg je als ouder niet altijd de reactie die je verwacht. Maar voor het kind kan het de juiste zijn. Als het goed voelt, hoef je niet bij te sturen. Ga niet iets maken wat niet kapot is. We zijn immers allemaal anders, dat mag. Elementen kunnen ook op drift raken, waardoor een kind uit balans raakt. Ouders/opvoeders kunnen de andere elementen inzetten om die balans te herstellen. Het was al met al een geslaagde avond vol actie en interactie, herkenning en verdieping.