Repair Café Westerkwartier binnenkort ook in Zuidhorn

ZUIDHORN - In navolging op de avonden van het afgelopen jaar in Grijpskerk zal maandag 1 februari in Zuidhorn Repair Café Westerkwartier haar deuren openen.

De mogelijkheid om een Repair Café in Zuidhorn te houden is mogelijk door Zonnehuis Oostergast. "De afdeling dagbesteding is zo vriendelijk om het Dorpsplein van Zonnehuis Oostergast een aantal middagen ter beschikking te stellen", aldus Ebel van Houten, met Kees Gouman, Roelof Postma, Kees Slager en Jan Wegter het team vormend. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden is gereedschap en materiaal aanwezig om reparaties uit te voeren aan klein huishoudelijke apparaten, speelgoed, niet te grote elektrische apparaten en dergelijke. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut", aldus Van Houten. "Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij." In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. "Een mentaliteitsverandering is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving".

Gemakkelijk

"Bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk. Repair Café International krijgt wel eens de vraag of gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: integendeel. Met het Repair Café willen organisatoren in het hele land de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de (weinige) professionals die er (nog) zijn." "Verder zijn de mensen die Repair Cafés bezoeken, meestal geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café leren deze mensen dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is."

Advies

Bezoekers nemen van thuis hun kapotte spullen mee en gaan samen met de deskundigen aan de slag om te kijken of het te repareren is. Wie het te vervangen materiaal (een stekker, een lamp of iets dergelijks) al in huis heeft en hulp nodig heeft bij het vervangen, is ook welkom. Het huidige team van het Repair Café heeft een brede werk ervaring om bezoekers van deskundig advies te voorzien. Dit team doet haar werk kostenloos, maar een vrijwillige bijdrage in de pot mag. Daarmee kan het Repair Café weer materiaal aanschaffen voor bijvoorbeeld reparaties (zie ook www.repaircafe.nl of mail: repaircafe-westerkwartier@ziggo.nl). De open dagen zijn maandag 1 februari, maandag 14 maart, maandag 18 april en maandag 23 mei van 13.00 tot 15.00 uur op het Dorpsplein van Zonnehuis Oostergast, Gemmastraat 14 in Zuidhorn.