Jeugdgemeenteraad Zuidhorn debatteert over winkelzondag

ZUIDHORN - De leerlingen van klas 4 van het Gomarus College Zuidhorn vergaderden vorige week maandag  in de jeugdgemeenteraad en donderdag de leerlingen van klas 4 van het Lauwers College Grijpskerk.

Alle leerlingen kregen een rol (raadslid, wethouder, journalist of inspreker). Op basis van een fictief raadsvoorstel gingen de leerlingen met elkaar in debat. Zij werden daarbij geholpen door echte raadsleden, wethouders en een journalist. De leerlingen gingen met elkaar in debat over de openstelling van winkels op zondag. Het is een concreet onderwerp, dat ook de jeugd aangaat. De gemeenteraad van Zuidhorn heeft over dit onderwerp in 2015 uitgebreid gesproken. Ook inwoners zijn toen uitgenodigd hun mening te geven middels een peiling onder alle huishoudens en een discussiebijeenkomst. De meerderheid van de raad heeft in 2015 besloten openstelling van de winkels op zondag niet toe te staan.

Besluit

Beide jeugdgemeenteraden hebben uitgebreid gedebatteerd over het onderwerp. Daarbij moesten ze proberen vanuit het standpunt van de echte gemeenteraadsfracties te debatteren. Dat leverde hele levendige discussies op. De jeugdgemeenteraad van het Gomarus College heeft besloten niet over te gaan tot openstelling van winkels op zondag (meerderheidsbesluit). De jeugdgemeenteraad van het Lauwerscollege heeft besloten dat alleen supermarkten op zondag open mogen (ook een meerderheidsbesluit).