Uit Vriendschap Opende na 80 jaar vrolijk verder

OPENDE - Van ingetogen muziek bij psalmen tot polonaises. Het jubilerende fanfarekorps Uit Vriendschap te Opende draagt op veel fronten haar steentje bij zolang plezier in en bij het musiceren voorrang heeft.

“Gezelligheid staat bij ons hoog in het vaandel”, vertellen Els Nieuwland en Henny van der Heide van de inmiddels 80-jarige vereniging. “Wij werken graag mee aan het verhogen van de sfeer”. Het deelnemen aan een concours voor het behalen van een ereprijs streven ze ook daarom niet na. “Het plezier staat voorop”. Op dit moment zijn zo’n dertig muzikanten druk bezig met de voorbereiding van het voorjaarsconcert in het unieke BaronTheater. Onder leiding van de per 1 februari nieuwe dirigent en muziekuitgever Hans Toebes uit Briltil wordt daar onder meer The Brilliant Leonardo vertolkt. “Een echt vijfde divisiestuk dat hij zelf heeft geschreven. Het sluit helemaal aan op een nieuwe werkwijze die we hanteren: meer variatie, een mix met populaire muziek zoals van Queen en Abba en vooral fleur”.

Groei

Dankzij de aanschaf van maar liefst zeven nieuwe instrumenten in 2014 en een gestaag groeiend aantal leden zijn alle sessies bezet. Bij het instrumentarium van trompet, bügel, saxofoon, bariton, tuba, euphonium, trombone, bas en percussion krijgt één instrument een extra accent. “Het drumstel is niet van de vereniging”, geven ze als voorzet. “We hebben wel aldoor een grote en een kleine trom op onze inventarislijst gekend, maar het drumstel is van Gert Oosterhuis uit Doezum”. Met vijftien lentes blijkt Gert het jongste lid te zijn in het ledenbestand dat vooral het laatste decennium een verjonging heeft ondergaan. De leeftijd van de leden uit Opende, Niekerk, Grootegast, Doezum, Korhorn en Marum en omstreken varieert nu tussen vijftien en pakweg zeventig jaar. “Gert wil graag op zijn eigen drumstel spelen en uiteraard zijn we daarmee akkoord gegaan”. De gevarieerde sfeer in het Westerkwartier hopen ze op 9 april bij het voorjaarsconcert gehalte en gestalte te geven. Het betreft voor Uit Vriendschap het tweede concert in het BaronTheater. “Een fraaie ambiance waarin alles goed tot z’n recht kan komen”. Trouw aan de traditie repeteert Uit Vriendschap wekelijks in het zogeheten Vrijzinnig gebouw. Het voorjaarsconcert krijgt een dimensie extra door gastoptredens van de streektoalmuzikanten Koos en Jaap Wieringa die als duo ook bekend zijn onder de klinkende naam Dobbeljoe. Kaarten voor dit jubileumconcert kunt u reserveren via de site van het Barontheater. De muziekvereniging blijft toegankelijk voor iedereen. Een binding met een bepaalde geloofsrichting is er niet. “De organisatie is ooit ontstaan vanuit een band tussen muzikanten uit het Westerkwartier. Uit Vriendschap is daarbij een heerlijke naam. Het geeft aan dat we een passie delen: muziek maken met het fanfarekorps of met het dweilorkest dat hieruit is voortgekomen”.

Marsen

Opvallend in historisch perspectief is de langdurige relatie met dirigent Boelens geweest. Ruim twintig jaar heeft hij de leiding op zich genomen. “Zijn periode markeert ook een tijdperk: het spelen van marsen was toentertijd erg gewild”. Gaandeweg is het repertoire gewijzigd en aangevuld. De stijgende lijn naar een gevarieerd aanbod zal de komende tijd worden doorgetrokken. “Het verrassingselement zal vaker om de hoek komen. Er moeten per slot van rekening ook uitdagingen blijven”. Bijzonder bij Uit Vriendschap is en blijft de binding met de streek. Zo wordt om en om met Crescendo eens per twee jaar de muzikale omlijsting bij de dodenherdenking verzorgd en speelt ze op aanvraag bij kerstmarkten in bijvoorbeeld Niekerk of een kerstnacht of dienst in een van de kerken in de regio. Daarnaast is ze inzetbaar bij feestweken en optochten. Na de fusie met de dorpskapel van Sebaldeburen in 2014 is Uit Vriendschap toekomstbestendig. “Het ledenaantal groeit leuk door. We zijn tachtig jaar als vereniging, maar we voelen ons jong. Daarom gaan we enthousiast verder”. Jelle Raap