Fredewalda zoekt 'boodschappen' uit de jaren '50

TOLBERT - Fredewalda zoekt winkelboekjes en kasboekjes uit de jaren 50. Transportfiets, winkeltassen... ze zijn nog lang niet vergeten, de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Het was een tijd van opbouw en gezelligheid maar ook van bestedingsbeperking. We weten nog hoe een huishouding draaiend werd gehouden met een beperkt budget. De huisvrouw moest goed uitkijken hoe ze haar huishoudgeld ging besteden. Huur, ziekenfonds, kleding, boodschappen, voor alles had ze een ‘potje’. Voor de wekelijkse boodschappen kwam de kruidenier langs, met het winkelboekje. Daarna werden de boodschappen gebracht, op de transportfiets met grote tassen aan het stuur, wel drie aan elke kant. Wat zat daar in? Fredewalda gaat bij de start van het museumseizoen op 2 april een expositie inrichten met producten uit de vijftiger jaren. Er wordt een winkeltje ingericht, met producten die toen te koop waren. Aan de hand van winkel- en kasboekjes uit die tijd kunnen we ons verwonderen over wat de mensen toen kochten en te besteden hadden.

Oproep

Fredewalda zoekt mensen die nog een winkelboekje/kasboekje uit die periode hebben en dit tijdelijk wil uitlenen aan Fredewalda om het tentoon te stellen. Ook is er nog behoefte aan een transportfiets en aan winkeltassen, van die grote grijze, waar de kruidenier de boodschappen in afleverde. Reacties kunnen naar Greet Atsma, info@fredewalda.nl of telefoon 0594 513465