Jan Henk de Groot: Weerom noar Zuudhörn

ZUIDHORN - De Groningse Jan Henk de Groot treedt zaterdag 12 maart, 20.30 uur, op in Cultureel centrum Zuidhorn met ‘Weerom’ (winnaar streektaalprijs 2013), een album met persoonlijke verhalen waarbij de streektaal het eigen karakter versterkt.

Sfeervolle luisterliedjes worden afgewisseld met aanstekelijke uptempo nummers waarbij een muzikale en tekstuele, maar ook ondeugende knipoog, niet ontbreekt. De Groot groeide op in Zuidhorn en luisterde bij opa en oma altijd naar radio Noord. De moppen van programma ‘De stamtoavel’ waren zijn eerste kennismaking met de Groningse taal. De verhalen uit het dorp en de belevenissen van de 9 jarige De Groot werden de eerste liedjes in het Gronings. Hij leerde zichzelf gitaar spelen. De Groot: "Liedjes over dubbelcassettedeck recorders, He-Man poppetjes en topless moeders, dat gaat toch beter in het Gronings dan in het Engels”. Dat het publiek Jan Henk steeds meer leert kennen komt ook door de nummer 1 hit van de zomer van 2013 ‘Mamme van Michel’, een lied dat gaat over verliefd zijn op de moeder van een vriendje.

Nostalgie

Naast humoristische liedjes is er ook ruimte voor nostalgie op ‘Weerom’. ‘t Ies van Kolham’ beschrijft hoe Jan Henk met zijn kinderen de laatste winterse dag van januari 2013 beleeft. ‘Aaltied zo’ is een reis door de tijd met als conclusie dat elke periode zijn mooie kanten heeft: “t gras in mien toentje is mie gruin genog”. Bijzonder is het slaapliedje ‘Sloap mor mien wichtje’ dat Jan Henk met zijn vader schreef. Begin jaren '80 zong Harry de Groot het refrein voor Jan Henks zusje. Jan Henk voegde er 30 jaar later twee coupletten aan toe uit eigen ervaring als vader.