Liefde voor Lego leidt tot mooi Legio museum in Grootegast

GROOTEGAST - Houten speelgoed zoals een eendje aan een touwtje, een mini-strijkbout voor de meisjes en vrachtauto’s voor de jongens. De historische ontwikkeling van Lego® vanuit hout en later kunststof is vanaf nu zienderogen en spelenderwijs te volgen in het Legiomuseum aan de Legolaan in Grootegast.

“De eerste man die aan de wieg stond van de Lego-fabricage was timmerman van beroep”, vertelt voorzitter Henk Roede van Stichting Legiomuseum. “Hij maakte allerlei speeltjes van hout die vervolgens in vrolijke kleuren geschilderd hun weg vonden. Pas na de Tweede Wereldoorlog deed de gietmalmachine zijn intrede. Het maken van een mal was een dure aangelegenheid. Het spreekt voor zich dat massaproductie met materiaal van kunststof als het ei van Columbus werd gezien”. Dankzij de stormachtige groei van de vanouds Deense legofabriek kon er in Grootegast een distributiecentrum worden geopend. “De herinneringen aan die periode zijn talrijk en boeiend. De jongeren uit het dorp gingen met Sint Maarten massaal naar de familie Van Diepen. Die woonde voor het pand en ze waren beiden werkzaam waren bij Lego. Als de kinderen een liedje zongen, dan kregen ze een doosje Lego-stenen cadeau”. Nadat Lego Nederland opging in Lego Benelux werd het distributiecentrum verplaatst naar het meer centraal gelegen Breda.

Prins Claus

De periode 1963-1998 voor Grootegast spreekt in het museum boekdelen. Met lichte trots wijst Henk Roede op het receptieboek dat bij de officiȅle opening door prins Claus in 1976 van het nieuwe pand door menigeen werd getekend. “Dankzij een nazaat van adjunct-directeur Van Diepen hebben we dit boek nu in bruikleen”. Een voormalige medewerker heeft het huldebord in bruikleen gegeven dat ze ontving bij haar 25-jarig jubileum in de bedrijfskantine. Daarnaast herinnert onder meer een wapen van de gemeente Grootegast in Legostijl aan de bijzondere binding met de fabrikant. De kans het voormalige bedrijfspand in te richten als museum noemt hij heel bijzonder. “Achteraf bekeken vielen een aantal puzzelstukjes in elkaar”. Een eerste aanzet vormde een bouwwedstrijd die door de lokale handelsvereniging werd uitgeschreven. “Het leek ons leuk om na al die jaren weer eens iets met Lego te doen”. Dit idee leidde er al snel toe dat vonken oversloegen. Bij de talrijke herinneringen die hierbij werden opgehaald, sloot een droom van verwoed Legoverzamelaar Richard Topelen naadloos aan. Uit de gesprekken die volgden, ontstond een soort huwelijk tussen droom en daad in de vorm van een stichting met een museale functie.

Bruisend

Het bestuur van de stichting Legiomuseum wordt geformeerd door de Grootegasters Henk Roede (voorzitter), Wiebe Eenling (penningmeester), Rinie Gorter (secretaris) en Klaas Sportel (oud-medewerker Lego Nederland) en Richard Topelen uit Scheemda. “Het doel Grootegast op de kaart te zetten als een bruisend centrum van activiteiten kunnen we zodoende vanuit een centraal thema verder uitwerken. Lego kent een onuitputtelijk aantal aspecten. Het leuke daarbij is vooral dat iedereen zich herkent in het materiaal”. Door de bijzondere band tussen Lego en Grootegast is er ook een unieke collectie aan het museum toegevoegd. Oud-medewerkers schonken het museum bijvoorbeeld stropdassen, manchetknopen en glazen met daarop het Lego-logo. Zelfs een voetbaltas van het eens vermaarde ‘Lego-elftal’ uit Grootegast ontbreekt niet. Het leeuwendeel van de tentoonstelling bestaat uit projecten van Richard Topelen. Bijzonderheden daarbij zijn onder meer een weergave in Lego van de Martinitoren oftewel d’ Olle Grieze met liefst negenduizend bouwstenen, de Eiffeltoren van Parijs en het Vrijheidsbeeld in New York. Een aantal thema’s zijn apart uitgewerkt zoals Harry Potter met zijn eigenaardige fantasiewereld, Star Wars en de Amerikaanse versie van Lego met een robuust karakter vanwege alleen al de grootte.

Bioscoopzaal

Het museum meet een oppervlakte van een kleine negenhonderd vierkante meter. Terwijl de ouders of ouderen zich kunnen vergapen aan de Lego-kunstwerken mogen de jongeren zich in doe-hoeken uitleven met het bouwmateriaal of een film volgen in de knusse bioscoopzaal. Mogelijk dit jaar wordt er een nationale bouwbeurs in het Legiomuseum georganiseerd voor een groep van zo’n tweeduizend man. De belangstelling groeit vanuit binnen- en buitenland. Inzet blijft vooralsnog het museum met vrijwilligers te runnen. Bij deze groep van twintig man zijn nieuwe aanmeldingen dan ook welkom. “Het zal vooral een slechtweer accommodatie worden waarbij ook kinderfeestjes mogelijk zijn binnen de openingstijden. We willen het vooral leuk houden voor iedereen. Dat is helemaal in de stijl van Lego”, besluit Henk Roede. Tweede Paasdag zal het Legiomuseum zonder meer open zijn. Voor de overige tijden, zie: www.legiomuseum.nl (Foto's Jelle Raap.) Jelle Raap