Ezra Bekkering uit Niekerk wint zilveren medaille bij EUSO

NIEKERK - Tijdens de 14e EUSO (European Union Science Olympiad) heeft Ezra Bekkering (Praedinius Gymnasium Groningen) samen met Marouscha Puister en Stan Koenis (beiden van het Murmellius Gymnasium, Alkmaar) een zilveren medaille gewonnen.

De EUSO werd gehouden aan de Universiteit van Tartu in Estland en had als thema 'There is Chemistry between Physics and Biology'. Nederland was in Estland vertegenwoordigd met twee teams. Naast het gemengde scholenteam van het Praedinius en het Murmellius behaalde het team van het christelijk gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden (Kors Doedens, Koen van der Heijden en Hendrik Holwerda) brons. Goede resultaten, zeker als je weet dat het gemengde team tot een van de jongste behoorde.

Contact

Ezra, Stan en Marouscha maakten in december 2015 deel uit van het zestal dat Nederland vertegenwoordigde tijdens de International Junior Science Olympiad (IJSO) in Zuid-Korea. Daar behaalde Ezra ook al zilver en wonnen Stan en Marouscha een bronzen medaille. Doel van de EUSO is leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschappen en technologie, maar ook om ze uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en ze in contact te brengen met gelijkgestemde leerlingen uit andere Europese landen. Tijdens deze meerdaagse olympiade werken de deelnemers met hun team aan practica en toetsen waarin scheikunde, biologie en natuurkunde gecombineerd worden. De eerste serie practica en toetsen ging over de biochemische en biofysische principes van melk en kaasbereiding. In de tweede serie bouwden ze zelf een aluminium-luchtbatterij met koolstofelektrodes en deden ze onderzoek naar microbiële brandstofcellen. Op de foto het gemengd scholenteam Praedinius Gymnasium (Groningen) en Murmellius Gymnasium (Alkmaar), v.l.n.r. Stan Koenis, Ezra Bekkering (Praedinius) en Marouscha Puister.