Raadsleden Zuidhorn op agrarisch bedrijfsbezoek

NIEZIJL - Een aantal raadsleden van de gemeente Zuidhorn heeft donderdag, op uitnodiging van LTO-Noord afdeling Zuidhorn, een bedrijfsbezoek gebracht aan het akkerbouwbedrijf van de familie Wierenga in Lauwerzijl en aan het melkveebedrijf van maatschap Groenveld-Voogd in Niezijl.

Doel van dit bedrijfsbezoek is om nader kennis met elkaar te maken. De fracties van PvdA, Groen Links, D66 en ChristenUnie waren vertegenwoordigd. De VVD en het CDA hadden zich helaas afgemeld vanwege belangrijke vergaderingen binnen de partijen. De excursie begon op het akkerbouwbedrijf van de familie Wierenga. Het familiebedrijf werkt in maatschap, op dit moment bestaand uit drie personen, en telt 75 hectare met een bouwplan dat bestaat uit pootaardappelen, consumptieaardappelen voor de huisverkoop, wintertarwe en bieten. De energie die nodig is voor het drogen, bewaren en verwerken van de aardappelen wordt voor ongeveer driekwart opgewekt door 250 zonnepanelen op het dak van de koel- en bewaarschuren. Er wordt voor een deel samengewerkt met een collega akkerbouwer. Het huren van aardappelland met de daarbij behorende investeringen worden gezamenlijk gedaan. Na het uitwisselen van informatie over bedrijfsvoering, de belangrijkheid van het bijhouden van vakliteratuur en andere algemene zaken werd met tractor en wagen een ronde gemaakt langs de gewassen in het veld. Een prachtige rit langs de grens van de provincies Groningen en Friesland met haar grenspalen en weidse uitzicht. Bij terugkomst op de boerderij werd er, na een kop koffie met cake, nog een korte rondleiding door de bedrijfsgebouwen gegeven alvorens te vertrekken naar Niezijl.

Rassen

Aangekomen op het veebedrijf van maatschap Groenveld-Voogd begon de excursie met het geven van bedrijfsinformatie. Op dit melkveebedrijf worden 110 melkkoeien gemolken en wordt ook het jongvee gehouden, wat op termijn ter vervanging van de melkkoeien dient. De familie Groenveld vindt het belangrijk om voldoende grond voor haar dieren te hebben en zodoende is er 56 hectare grasland in gebruik. Dit wordt vier of vijf keer per jaar gemaaid en ingekuild als voer voor het vee. Om goede resultaten met de melkkoeien te behalen, wordt er naast de ‘standaard’- Holstein koe, gebruik gemaakt van andere runderrassen, zoals ‘Fleckvieh’ en ‘Brown-Swiss’. Na een rondleiding door de jongveestal volgde een bezoek aan de stal met de melkkoeien en droge koeien. De melkkoeien worden hier gemolken door middel van twee melkrobots, welke een deel van het werk uit handen nemen. De benodigde elektriciteit die o.a. nodig is voor het melken, wordt zelf opgewekt door middel van zonnepanelen welke op de daken van de stallen liggen. De excursie werd afgesloten aan ‘de keukentafel’ bij de familie Groenveld. Onder het genot van een hapje en drankje werd uitgebreid nagepraat. Tegen tienen bedankte Jacqueline Slopsema, griffier van de gemeente Zuidhorn, het LTO-bestuur voor de uitnodiging. Zij constateerde dat niet alleen de bestuurders van de gemeente geïnformeerd werden, maar dat de bestuurders van de LTO ondertussen ook van elkaar konden leren. Voorzitter Freek Nieuwenhuis, van LTO-Noord afdeling Zuidhorn, was blij met deze waardevolle avond waarbij ’politiek’ en ‘agrarisch sector’ tijdens twee korte bedrijfsbezoeken nader kennis met elkaar hebben kunnen maken; de wens uitsprekend dat ook in de toekomst een beroep op elkaar gedaan kan worden.