Busexcursie naar grafkelders in het Groningerland

OLDEHOVE - Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) houdt zaterdag 25 juni een dagvullende begeleide busexcursie met als titel: Grafkelders in het Groningerland.

Deze excursie is een direct gevolg van het verschijnen van de uitgave: Een grote hoop verrot holt en dog weijnig beenderen – Grafkelders in het Groningerland eerder dit jaar. Dit achttiende deeltje uit de kerkhovenreeks werd geschreven door Harry Brouwer tevens de gids bij deze excursie. Ook een van de SOGK-vrijwilligers is deze dag aanwezig voor tekst en uitleg over de kerken en het omringende landschap. De tocht gaat o.a. naar de kerken van Oldehove en Uithuizermeeden. In een grafkelder in de Liudgerkerk van Oldehove ligt een Weense gravin sinds 1730 ten ruste. Eeuwenlang lag ze ongestoord onder de kerk en was ze in de vergetelheid geraakt. Maar in 1969 kwam ze wegens graafwerkzaamheden in de kerk weer aan het licht. Ze werd aangetroffen in een zandstenen praalgraf. De grote vraag is natuurlijk waarom deze gravin het in haar hoofd haalde om de Weense salons te verruilen voor de Groningse klei? Het antwoord is het allergrootste cliché denkbaar: de liefde.

Grafmonument

In de kerk van Uithuizermeeden wordt geen grafkelder maar een grafmonument bekeken. Groningen beschikt over verschillende grafmonumenten met beeldhouwwerken van hoge kwaliteit en grote bekendheid. De zeventiende-eeuwse monumenten in de kerken van Midwolde en Stedum worden jaarlijks door vele bezoekers bewonderd. Veel minder bekend is het grafmonument voor Rudolf Huinga in de kerk van Uithuizermeeden dat bijna een eeuw ouder is. Ook de kerk van Harkstede is in de excursie opgenomen. Het bijzondere van deze kerk is dat er zich onder de kerk een volledig overwelfde ruimte bevindt van 7 bij 22 meter. Deze ruimte kan worden betreden door een deur in de zuidmuur. De grote kisten die hier staan, zijn van de in 1702 gestorven Anna Rengers, de vrouw van Piccardt en van Henric Piccardt zelf, borgheer van Klein Martijn en de 'bouwer' van deze kerk. geplaatst in 1712. Tussen beide kisten staat een kleine kist met daarin het gebalsemd lijkje van een vijfjarige meisje. Vertrek Hoofdstation Groningen 10.00 uur, opgave via info@groningerkerken.nl of via 050-3123569.