Ingezonden: Zuidhorn verwelkomt vluchtelingen

ZUIDHORN INGEZONDEN - Burgemeester, wethouders, raadsleden en inwoners van Zuidhorn. Als deelnemer aan de groep 'Zuidhorn verwelkomt vluchtelingen' zou ik het volgende willen zeggen.

De onrust die bij sommige inwoners van de gemeente leeft is een onrust die wij, als groep, niet willen bagatelliseren. Wel zijn wij van mening dat het qua overlast zo'n vaart niet hoeft te lopen. Onze groep bestaat, voor een deel, uit mensen die dagelijks met de doelgroep te maken heeft, en het zijn gewoon mensen net als u en ik. In sommige delen van de wereld staat de boel nu letterlijk in brand, dorpen zijn weggevaagd, mannen worden uit hun huizen weggerukt en families zien ze nooit meer terug. En dat alleen maar omdat ze van een andere etnische groep of geloof zijn dan de agressor. Deze mensen kunnen we niet in hun sop laten gaar koken. We zijn verplicht deze mensen een hand te reiken. En gelukkig horen wij, in Zuidhorn, voornamelijk hetzelfde positieve geluid. Deze mensen waren liever thuis gebleven. Zo staat er op een afgebladderde muur in het Syrische Homs een ogenschijnlijk waardeloze graffiti. Maar deze woorden zeggen alles over de keuze van deze mensen. De tekst luidt: Als ik wegga, wees er dan zeker van dat ik met alles wat in mijn macht ligt, heb geprobeerd om te blijven. Een AZC midden in het dorp, in plaats van achteraf weggestopt. Wij zien het als een warme arm om een schouder die steun nodig heeft. Wij, Zuidhorn, kunnen laten zien dat het zo ook kan. Iemand die zich verwelkomt voelt zal zich ook zo opstellen, zal zijn of haar dankbaarheid ook tonen. En natuurlijk zal er mogelijk eens wat mis gaan, maar is dat niet gewoon de maatschappij? Gaat er niet overal wel eens wat mis?

Communiceren

Had de gemeente beter moeten communiceren? Misschien wel! Had de gemeente andere locaties beter moeten onderzoeken? Misschien wel! Maar moeten we ons op dit moment niet gewoon richten op de mensen die een veilig stukje wereld zoeken? Wij denken dat er geen tijd verspild mag worden, waar praten we nog over. Hup bouwen, die mensen hebben dit kleine stukje wereld nodig. De groep 'Zuidhorn verwelkomt vluchtelingen' groeit met de dag en er hebben zich via de Facebook­pagina nu al meer dan 100 mensen kenbaar gemaakt dat ze iets voor de nieuwe Zuidhorners willen doen. Als Zuidhorn zich samen inzet voor deze mensen, samen opzoek gaat naar de talenten die deze mensen meenemen. Zullen we samen een nog positiever Zuidhorn worden. Niels Rollingswier