Veel verhalen in project 'Onze Spullen 2.0'

LEENS - In de Huiskamer van Zonnehuis De Marne in Leens was vrijdag de eindpresentatie van Onze Spullen 2.0, het project waarbij Openluchtmuseum Het Hoogeland, Visserijmuseum Zoutkamp, de bibliotheek Leens en Landgoed Verhildersum, onder leiding van Lenny Bulthuis op zoek zijn gegaan naar verhalen achter de voorwerpen uit de collecties.

Het project ging van start in augustus 2013 en werd mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds 21, Stichting Doen, Rabobank Noordenveld West Groningen, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Activiteitenbudget van de Provincie Groningen. De zoektocht, waarbij veel vrijwilligers en professionals betrokken waren, heeft een groot aantal persoonlijke verhalen opgeleverd. Dertig van de circa honderd opgenomen en uitgewerkte verhalen zijn te zien, te lezen en te beluisteren op de website www.onze-spullen.nl , die tijdens de eindpresentatie werd gelanceerd. De herinneringen en anekdotes in de vorm van teksten, filmpjes en audiofragmenten brengen de museale stukken tot leven.

Samenwerken

Tijdens de goed bezochte bijeenkomst in Leens, waar zowel vertegenwoordigers van de musea en de bibliotheek als vrijwilligers en geïnterviewden aanwezig waren, blikte bedenker en initiatiefneemster Lenny Bulthuis terug op een geslaagd samenwerkingstraject. Ze benadrukte het belang van samenwerking tussen instellingen onderling en tussen instellingen en regiobewoners. ‘Samen optrekken’ leidt tot kruisbestuiving en kennisdeling . Door samenwerking kunnen kleine erfgoedinstellingen niet alleen elkaar, maar ook de regio versterken. De officiële afronding van het project Onze Spullen 2.0 en het einde van Lenny Bulthuis’ dienstverband bij Landgoed Verhildersum betekenen niet dat de instellingen nu stoppen met het verzamelen van verhalen. Voorlopig zitten er nog verschillende activiteiten in de pijplijn. Zo zal Samen in Beeld TV de komende maanden een aantal korte filmpjes opnemen bij voorwerpen die op de website staan. Ook Lou en Weike Guikema gaan door met hun ‘Onze Spullenpresentaties’ in bejaardencentra en op scholen. Bovendien zijn er in de bij het project betrokken instellingen binnenkort ‘Verhalenoplaadpunten’ te vinden. De kasten, die tevens fungeren als memoryspel, zijn bedoeld om het gesprek met museumbezoekers op gang te brengen en willen hen verleiden om eigen verhalen bij voorwerpen uit de collectie achter te laten. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om herinneringen te delen. Op deze manier kan de verhalendatabase doorgroeien en blijven de persoonlijke verhalen van de regio ook voor toekomstige generaties bewaard.