Hayema Heerd blijft verrassen

OLDEHOVE - Zelfs bij regenachtig weer is er vertier en plezier op het strand. Bruidegom en bruid dansen er met het zand tussen de tenen temidden van hun gasten. Of een danceparty on the beach wordt er onderbroken door een feestelijke barbecue.

In de voormalige ligboxstal bij Hayema Heerd in Oldehove biedt het verlichte strand ‘Barn & Beach’ met stro en zand comfort en gezelligheid. De sfeer van het zeestrand beleven op het platteland van Groningen lijkt een merkwaardig fenomeen. Lichte overgangen van stro, riet en oud hout maken dat de ene sfeer harmonieus in de ander overgaat. Campinggasten maken nu dankbaar gebruik van het indoorstrand als het buiten te koud of te guur is. Hun kinderen kunnen hier een zandkasteel bouwen of beachball spelen. In de hoek is een gerieflijk barretje ingericht voor het afhalen van bijvoorbeeld exotische dranken. Wil Hoogeboom en Hans Reinders, die in 2010 samen het bedrijf Hayema Heerd hebben opgestart, zijn blij met de nieuwe voorziening. “Met weinig aanpassingen kun je nu allerlei sferen creȅren: een rustig strand of met een muziekbandje erbij lekker loungen of salsa of reggae dansen of met Afrikaanse drums”. Ook seminars, partijen en feesten in de grote schuur kunnen worden afgewisseld met een strandbezoek. In Barn & Beach kunnen bovendien vergaderingen plaatsvinden. Dankzij samenwerking met cateraars uit de directe omgeving kan er op culinair gebied feitelijk alles worden aangeboden. “Je kunt kiezen voor een eigen kok of zoeken naar combinatiemogelijkheden. Wij vinden samenwerking met bedrijven in de regio gewoon leuker voor alle partijen”.

Op Goed Geluk

Het opzetten van een nieuw arrangement ‘Op Goed Geluk’ is vanaf dit jaar een creatieve uitdaging. Als gasten dit arrangement boeken in combinatie met een verblijf op de camping of in het Strohotel van Hayema Heerd dan wacht hen een verrassingsactiviteit. Dat kan iets cultureels zijn of iets op het gebied van sport of recreatie of met een accent op het eigene van de streek. Bij het boeken kan men wel aangeven waar de interesses liggen. Wil en Hans gaan daarna aan de slag om er een bijzondere belevenis van te maken. Wat dat is, hoort de gast pas bij aankomst. Met een uitgekiende constructie van stropakken, buizen en touw heeft Hayema Heerd naam en faam opgebouwd in binnen- en buitenland. De constructie is zo sterk dat een grote lichtkoepel ook bij toenemende wind de lichtinval in de iglo blijft bepalen. De bijzondere overnachtingplaatsen trekken ook bijzondere bladen als The Guardian aan. “We hebben dankzij de iglo’s al heel veel mooie publiciteit gehad in vermaarde tijdschriften. Dat werkt nog steeds door”.

Vrijheid

Het meest verrassende is wel dat je ’s ochtend met één stap buiten de deur bent. De vrijheid is hier groot en het landschap weids. Heerlijk”, vertelt Annemiek Vredendaal uit Nieuwegein. Samen met haar levensgezel Harry Glas en hun kinderen Ot Julius (8) en Cato (3) hebben ze dit seizoen voor de tweede keer onder en in het stro overnacht. De geboren Utrechtenaar vindt de ruimte niet te krap bemeten. “Het slaapt er heerlijk en met één stap sta je echt in een megaruimte”. Door zijn geboorte op een boerderij mist Harry hier alleen de paarden. “Dat is echt het enige”. (Foto's Jelle Raap.) Jelle Raap