Zuidhorn en Leek etappeplaatsen in Energiewacht Tour

ZUIDHORN/LEEK - Leek en Zuidhorn maken in 2016 opnieuw deel uit van de Energiewacht Tour. Ook het Duitse waddeneiland Borkum keer terug in het etappeschema, opnieuw als gastheer van de slotetappe.

Nadat eerder bekend werd dat Winsum en Stadskanaal een etappe voor hun rekening nemen, is nu ook het slotweekeinde van de internationale vrouwenwedstrijd ingevuld. Was Leek dit jaar nog startplaats van een rit die in Zuidhorn finishte, komend jaar zijn beide plaatsen gastheer van een eigen etappe op de voorlaatste dag van de internationale vrouwenwedstrijd op zaterdag 9 april. Eerst staat de rensters een etappe over 72,8 kilometer te wachten met start en finish in Zuidhorn. In een grote ronde van 66 kilometer door de regio door plaatsen als Zuidhorn, Grijpskerk, Lauwerzijl, Oldehove, Saaksum, Den Ham, Feerwerd, Aduard, Den Horn en Enumatil wacht een plaatselijke ronde van 6,7 kilometer in de finishplaats. Het parcours kennen de rensters wellicht nog uit de voormalige klassieker Omloop van Middag-Humsterland. De junior-vrouwen rijden alleen de grote ronde van 66 kilometer. Voor hen zit de wielerdag er dan op.

Elite-vrouwen

De elite-vrouwen krijgen later een rit tegen de klok over veertien kilometer voor de wielen rond Leek. Een etappe die nog enige schifting in het klassement teweeg kan brengen. De start is op het prachtige landgoed Nienoord gesitueerd, de finishlijn wordt midden in het winkelcentrum van Leek op de Tolbertstraat getrokken. De route voert langs het kerkje van Midwolde en door Lettelbert, waar men in Oostwold om de kerk heen draait en terug rijdt naar Lettelbert en via de Midwolderweg Leek weer binnen rijdt. Net als vorig jaar vormt het Duitse Waddeneiland Borkum het decor voor de slotetappe van de Energiewacht Tour. De internationale etappekoers voor vrouwen heeft Groningen als basis, de provincie die een lijnverbinding onderhoudt met het populaire Duitse eiland. In 2015 werden de Nederlandse ritwinnares Anna van der Breggen en de Duitse eindlaureate Lisa Brennauer gehuldigd na afloop van de slotrit. Een etappe die zowel bij de rensters en hun ambiance als bij de bewoners van Borkum veel enthousiasme opriep.

Borkum

Zondag 10 april keert het neusje van de zalm van het internationale vrouwenpeloton daarom terug naar Borkum voor een etappe over 119,3 kilometer. De rensters leggen daarvoor acht ronden af en starten en finishen dit keer op de Strandstrasse. Göran Sell is namens Borkum erg blij dat de Energiewacht Tour haar eiland weer aan doet. “We voelen ons erg verbonden met de provincie Groningen. Omdat deze provincie zo dichtbij is, is dit een mooie mogelijkheid om via de Energiewacht Tour de Nederlanders de schoonheid en veelzijdigheid van Borkum te laten zien. We zijn er trots op dat we de Energiewacht Tour weer mogen ontvangen. Met het verplaatsen van de start en finish naar de Strandstrasse is de finish nu tegen de Boulevard aan. Op de Boulevard zal er met muziek en diverse activiteiten een echte Duitse sfeer gaan ontstaan. Schoonheid en gezelligheid gaan in Borkum hand in hand.”