Coöperatie Humsternet Glasvezel Oldehove: ‘We willen de eerste zijn!’

OLDEHOVE - In maart kunnen inwoners van de buitengebieden van rond Oldehove, Niehove en Saaksum zich inschrijven voor breedband internet. Ze doen dit bij Humsternet.

Afgelopen jaar deed Humsternet een interessepeiling onder de inwoners. Velen hebben last van slecht internet: ze willen snel, betrouwbaar en toekomstvast internet. Donderdagavond kondigde Humsternet aan een groot aantal inwoners de start van de abonnements-fase aan en legden ze hen de details rond aanleg, aansluiting en abonnement uit. Een dag eerder richtten de initiatiefnemers Reinders, Zuidema en De Vries de coöperatie Humsternet op. Hans Reinders, een van de initiatiefnemers: "We hebben nu een bedrijf waarbinnen we de volgende stappen kunnen nemen om het glasvezelnetwerk te realiseren. De coöperatie kan nu de contracten met de bewoners aangaan. De komende maand gaan we de invulling verzorgen van de contracten. De opzet is dat de bewoners zich inschrijven voor een abonnement dat ingaat op het moment van de realisatie van het netwerk of zodra zij het andere abonnement kunnen hebben opgezegd. De coöperatie heeft hiervoor in principe een jaar de tijd."

Bedrijven

Snel internet is heel belangrijk voor de huidige ondernemers en bedrijven. Maar dat niet alleen, zegt Enno Zuidema, mede-initiatiefnemer: "Stel je je eens voor wanneer hier in Middag Humsterland het snelste internet beschikbaar is, wat voor mogelijkheden geeft dat? Zowel voor de bedrijven op het platteland, maar denk ook aan lokale diensten, diensten als ‘kerkdienstgemist’, een lokaal sportkanaal en zorg op afstand of nieuwe bedrijven." Humsternet wordt een coöperatie voor alle abonnees, die tegelijk lid van de coöperatie zijn. Het glasvezelnetwerk rond Oldehove wordt na aanleg eigendom van de coöperatie. Leden betalen hiervoor wel een buitengebiedtoeslag. Humsternet startte enkele jaren terug als initiatief van ondernemersvereniging De Eendracht in Oldehove. Bauke de Vries zegt: "Na een hele zoektocht weten we waar we willen starten, waar de kabels kunnen liggen en wat we doen met alle onzekerheden.' Reinders: "We hebben geleerd van de initiatieven van Drenthe. Daar is een eindprijs als uitgangspunt genomen voor de aanleg. Dit was de doorbraak in onze stappen. Daarnaast zegde de gemeente Zuidhorn ook steun toe."

Concurrerend

Humsternet gaat alleen een aansluitingen aanleggen bij de bewoners die mee willen doen. De prijs voor een alles in 1 abonnement is concurrerend ten opzicht van de marktpartijen. Alle inwoners van het buitengebied rond Saaksum, Oldehove en Niehove krijgen in februari een folder waarin alles wordt uitgelegd. Humsternet organiseert in maart bezoeken en inloopmiddagen, zodat iedereen op de hoogte is van de mogelijkheden en de voorwaarden van de abonnementen.