Uniek kanovaren op de ijsbaan in Niekerk

NIEKERK - Al voor de derde keer op rij geen winter en dus geen natuurijs. Het bestuur van IJsvereniging Niekerk-Oldekerk-Faan kon hier slecht tegen.

Om die reden werd besloten om voor de liefhebbers eerst een schaatsmiddag te houden in sportcentrum Kardinge te Groningen. Er was redelijk animo voor. Het werd een bijzonder geslaagd evenement. Maar men wilde meer. En zo kwam er na een avondje brainstormen het idee van kano varen op ijsbaan naar voren. Kano’s waren verkrijgbaar bij Geert van Duinen van café 'Het Haventje' in Sebaldeburen. Eerst moest er getest worden of de baan wel geschikt was voor een dergelijk evenement. Een drietal bestuursleden stapte in een kano. Het had zelfs ’s nachts nog gevroren. IJsgang was voor de snelheid van de boot niet bevorderlijk. Maar toch bleek dat varen in een waterdiepte van 25 cm geen enkel probleem was. En zo werd er in een korte tijd een kano middag op de ijsbaan uitgeschreven.

Moedig

Al met al konden er in totaal zo’n vijftig personen de 400 meter baan rond in een van de vier beschikbare kano’s. Hoewel het veelal de jeugd was die het ging proberen, waren er toch ook verschillende mensen van wat oudere leeftijd die moedig de strijd met het wilde water aangingen. De peddelaars hadden er prachtig weer bij en niemand is met de kano omgekiept. De ijsvereniging kan dan ook terug zien op een enorm geslaagde middag. Na afloop werden de stoppen van de waterkering los gedraaid en kolkte het water in rap tempo van de baan af. In december ondernemen de ijsliefhebbers een nieuwe poging om er een natuurijsvloer in te krijgen.