Aduard weer in de ban van drafsport

ADUARD - Zo'n twintig jaar geleden begon het weer te borrelen in Aduard. Jarenlang één van de bolwerken van de drafsport in het Noorden, maar al tijden verstoken van deze prachtige hippische sport.

De oude baan, aan de boorden van het Van Starkenborghkanaal lag er nog. De belangstelling voor de zogenaamde grasbanen groeide. Zou het.... Ja, het kon. Dromen werden plannen, plannen werden werkelijkheid en op zaterdag 4 juni wordt al weer voor de vijftiende keer in het nieuwe tijdperk een drafdag georganiseerd. Een periode met ups en dankzij de weergoden ook een enkele downs, maar een periode ook met veel prachtige sport. “Daar rekenen we zaterdag ook op”, vertelt voorzitter Bert Postema, in het verleden zelf een zeer kundig amateurpikeur. De baan opent om 15.00 uur en om 16.00 uur klinkt het eerste startvrij”, aldus de gedreven voorzitter. Om ons derde lustrum te vieren is het gratis entree en zijn er extra activiteiten. Op 14 juni 2000 was het pikeur Jelinna op de Hoek met draver Merengue Sole die de allereerste koers van het nieuwe era van de Drafsport in Aduard won. Het recept van toen is eigenlijk onveranderd. Een tiental paarden met hun pikeurs gaan vanuit de start op weg voor een race over circa twee kilometer. Een spannend schouwspel waarbij taktiek, doorzettingsvermogen, omgaan met de omstandigheden en op het einde de pure snelheid de beslissing brengen.

Slimmer

Kan een paard dermate zijn wil op leggen dat het als eerste de finish bereikt of is er een andere pikeur slimmer geweest en laat die met een scherpe sprint de rest achter zich. Iemand die prima weet hoe spannend dat is, is sponsor van het eerste uur Richard Wagenaar van het bedrijf Erway uit Tolbert. Als eigenaar vierde hij successen met Talisman K op Aduard. 'De zege die we haalden met ons vriendencollectief Martini Stable op de koersdag van 2005 staat me nog goed bij. Ons paard was weliswaar de favoriet bij de totalisator, maar in de koers werden we flink op de huid gezeten door Run for Roses met pikeur Roelof Maring. Dat was een gevaarlijke klant, want als er iemand is die elk graspolletje in Aduard kent, wat dat Maring. De laatste bocht was bloedstollend spannend. Pikeur Ruud Pools kreeg het niet cadeau, maar wist op de finish toch aan het langste eind te trekken. Een jaar later waren we er weer dichtbij. Talisman K liep verreweg de snelste tijd in de koers, maar pikeur Aad Pools met Anica Lass en Robin Bakker met Uspektakels Wish bleven ons voor, omdat ze met voorsprong uit de bandenstart waren gekomen. Ook dat hoort erbij.” Ook dit jaar is Wagenaar als sponsor van de partij. Mijn hart is toch verpand aan deze sport. Ik vind het belangrijk om ook al bedrijf mijn sociale verantwoordelijkheid te nemen en dergelijke evenementen mogelijk te maken. Dus toen Bert Postema weer langs kwam. Had ik al ja gezegd, voor hij me vroeg.” Postema is blij met dergelijke sponsoren. “Het organiseren van een dergelijke koersdag is toch op alle terreinen een uitdaging. Sponsoren en vrjwilligers maken dat ieder jaar weer mogelijk en wij zijn blij dat veel bedrijven zich ook dit jaar weer aan ons hebben verbonden. Dat maakt het mogelijk om bij dit lustrum gratis entree te bieden voor iedereen. Ik hoop dat veel mensen die nog nooit de drafsport hebben gezien, nu van deze buitenkans gebruik maken om eens te komen kijken. We hebben allemaal genoten van Max Verstappen. Dit is ook zo'n prachtige snelheidssport en je kunt het allemaal van vlakbij beleven. De totalisator is aanwezig zodat je de favorieten of juist een outsider kunt steunen met een weddenschap en wie weet nog een leuke uitbetaling krijgt. Dat is geld dat grotendeels in de vorm van prijzengelden terug gaat naar de sport.

Aangifte

Het definitieve programma moet deze week nog worden vastgesteld door de aangifte paarden van de Nederlandse Draf- en Rensport. We rekenen op een tiental prachtige koersen met alle grote namen van het gras. Leuk intermezzo is de ponykoers. Binnen de drafsport wordt ook aan de jeugd gedacht en zijn er tal van kinderen die hun pony voor de sulky trainen en ze in een competitie uitbrengen." "Een prachtig schouwspel en vaak wordt er net zo hard gestreden als bij de echte pikeurs, van wie veel overigens bij deze ponies hun eerste wedstrijden reden. Ik wil dan ook iedereen uitnodigen voor deze koersdag en dit feestelijke lustrum met ons te vieren”, besluit Bert Postema. De Drafbaan Aduard koerst op 4 juni. De baan is geopend vanaf 15.00 uur en de eerste koers gaat van start om 16.00 uur.