Jeugd Strijkorkest Westerkwartier van start

ZUIDHORN - Met ingang van september start in Zuidhorn een nieuw jeugdstrijkorkest onder leiding van viooldocente Oktje Lambermont.

Op dinsdagmiddag, na de reguliere schoollessen, wordt in obs De Borgh samengewerkt aan het spelen in een strijkorkest. Iedereen van 7 tot 19 die viool, altviool, cello of contrabas kan spelen en samen mooie muziek wil maken is welkom. In het Jeugdstrijkorkest Zuidhorn worden de basistechnieken voor het samenspel aangeleerd zoals: naar elkaar luisteren, naar de dirigent kijken, zittend spelen, samen strijken, intonatie aan elkaar aanpassen, manier van spelen naar elkaar toe brengen. “Deze vaardigheden kun je in het begin beter aanleren met alleen strijkers”, vertelt viooldocente Oktje Lambermont. “Het samenspel is beduidend anders dan met bijvoorbeeld blazers of piano erbij.” Het Jeugdstrijkorkest zet geen audities in als toegang, maar wil juist voor veel strijkers toegankelijk zijn. “Bovendien heeft elke strijker zijn zwakke en sterke punten”, vervolgt Oktje. “Leerlingen kunnen zo van elkaar leren.” Ook de sociale component speelt daarom een grote rol. “Je moet met elkaar werken aan een mooi resultaat. Dat betekent voor iedereen luisteren naar je buur en de groep en je aanpassen.”

Concerten

“Uiteraard werken we altijd toe naar een uitvoering.” aldus Oktje. Dat geeft het repeteren een richting en is een stok achter de deur. Bovendien is optreden een vak op zich: iedereen moet op het moment supreme presteren. “Een goed concert geven is daarom een intens mooie ervaring.” Oktje Lambermont heeft in Rotterdam vele jaren voor jeugdorkesten gestaan. Beginnend met een groepje van vier leerlingen is het toen uitgegroeid tot drie in niveau stijgende jeugdorkesten. Sinds 2013 heeft ze een gezonde vioolpraktijk in Zuidhorn en Buitenpost. “Het is ontzettend leuk om met een groep te werken. Je mag kinderen die gewend zijn alleen te spelen de kern van het musiceren bijbrengen: samen muziek maken is geven en nemen, is communiceren van hart tot hart”, sluit Oktje Lambermont af. Voor meer info: vioolschool Oktje Lambermont, http://www.klankenwoord.nl