Taartje in pakket van Voedselbank...

RODEN - Wat zit er volgende week in het pakket van de Voedselbank Noordenveld? In elk geval een taartje, zo te zien aan één van de vrieskisten in het distributiecentrum in Roden.

“We hebben ze speciaal bewaard voor de feestdagen,”vertelt depothouder en coördinator Jo Schoormans. Bij de Voedselbank komt een mens niet voor zijn plezier, maar de vele vrijwilligers doen wel zichtbaar hun best om er iets moois van te maken. Zeker in de feestmaand december met zijn vele acties is het hier een drukte van belang. “Wij komen kratten brengen!” Twee mannen van de RTV Drenthe kerstactie stampen vrolijk naar binnen. “En hesjes.” Die hesjes dragen de vrijwilligers die flyers uitdelen in de supermarkt deze week, legt voorzitter Jan Peter Kroes uit. Op het verlanglijstje staan vooral houdbare zaken: koffie, macaroni, rijst en shampoo kon je kopen en inleveren bij de goedgemutste vijftigers. RTV Drenthe zorgt dat het bij de verschillende voedselbanken terecht komt. “Een grote actie. Daar kunnen we tot de zomer mee doen.”
Gevangenis
Zijn blik glijdt over de lange tafels vol klapkratten. In een aparte plastic zak zie ik verse groentes zoals kool, wortels en prei, gekweekt in de tuin bij de gevangenis van Veenhuizen. Zo’n veertig vrijwilligers staan klaar om die op te halen en te sorteren; wat overblijft, brengen ze naar naburige voedselbanken. Producten uit de supermarkt moeten gesorteerd op datum en veilig opgeslagen volgens een klapper vol regels die elke vrijwilliger gelezen heeft. Zo worden rijst en pasta in grote blauwe plastic dozen opgeborgen zodat muizen of een eventuele steenmarter er niet bij kunnen. “Erg zwaar,” verzucht Schoormans, “een tilliftje, dat zou fijn zijn.” Maar een gratis servicebeurt voor het busje zou ook een prachtige sponsoring zijn. In de weken rond Kerst mag je zo’n wens wel uitspreken. Het meisje met de zwavelstokjes zal je in Noordenveld niet tegenkomen, maar nog altijd zijn er in de gemeente ruim 90 cliënten die voldoen aan de landelijke criteria van de Voedselbanken. En die zijn streng: een gezin met twee kinderen dat méér dan 390,- in de maand kan besteden aan voedsel en kleding, komt niet in aanmerking.
Streng
Ter vergelijking: een gemiddeld gezin geeft aan dat soort zaken minimaal 1000 tot 1200 euro uit. Het zou wel wat minder streng mogen, vinden Schoormans en Kroes. Wel handhaven ze de regels consequent. Wie twee keer zijn pakket niet ophaalt, wordt uitgeschreven. Tenzij er een goede reden is natuurlijk. Andersom zullen ze a la minute een noodpakket samenstellen als zich iemand in acute nood meldt. Dat komt vóór. Een ouder echtpaar loopt binnen met koffie, erwtensoep en bonen in blik. Het wordt in dank aanvaard, net als de kerstpakketten die mensen ook wel langsbrengen. Wijn, jenever of advocaat worden apart gezet en verkocht, want de Voedselbank deelt geen alcohol uit. Van de opbrengst schaffen ze wasmiddelen, shampoo of broodbeleg aan. Zo ook met de spaarzegels van de Poiesz, die twee vrijwilligers inplakken, boekje na boekje. En straks in het Nieuwe Jaar is komen de spaarzegels van de koffie er weer aan.
Verbouwen
Zo is er altijd wat te doen. Er kan zomaar een telefoontje komen: kunnen jullie tien pellets frisdrank ophalen? Een grote supermarkt gaat verbouwen: op die en die dag mogen jullie de boel komen leeghalen. “Bij sommige producten moeten we even googelen wat het is,” zegt de coördinator opgewekt. “Geen probleem. “ Maar weet je wat ze nou echt graag zouden krijgen? “Aardappels. Dat eten de mensen zo graag, maar de man die ze ons regelmatig leverde is gestopt.” Bij deze. Als het moet komen ze het morgen halen. Een strik hoeft er niet omheen. Edith Boeker