Nieuwe kruising Marum ergernis

MARUM -  De nieuwe kruising Wilpsterweg/ Hoornweg/Haarsterweg in Marum is voor vele automobilisten en met name het zwaardere verkeer nu al een bron van ergernis.

De nieuwe kruising blijkt veel te smal waardoor het verkeer regelmatig stil staat, of nog erger: achteruit moet rijden om medeweggebruikers de ruimte te geven door te kunnen rijden. Een voorbeeld: Een lijnbus komende uit Marum kan, wanneer deze richting De Wilp wil rijden, niet door de bocht wanneer een auto vanuit De Wilp voorrang wil verlenen. De automobilist moet daardoor zo'n 25 meter achteruit rijden om de autobus doorgang te geven. Wanneer er ook nog eens meerdere auto's staan te wachten kan dit leiden tot botsingen en veel ergernis. Kortom: De kruising levert de nodige problemen op die niet nodig waren geweest. Om die reden is de situatie voorgelegd aan de gemeente Marum. Van Jouke de Vries van de gemeente Marum kwam een verklaring met onder andere het volgende: ,,Vooraf is er overleg geweest met de busmaatschappij en de verkeersdeskundige van de politie over het ontwerp. Men was hiermee akkoord gegaan. Wij hebben nog even contact gehad met Qbuzz nu de kruispunten zijn gereconstrueerd. Men geeft aan dat het wel wat krapper is geworden, maar dat men daar geen problemen mee heeft. Ik zie geen reden om aan te nemen dat er nu een probleem ligt”.
Ook wees De Vries nog op het eerder genomen besluit dat de fietspaden aan beide zijden van de Hoornweg komen te vervallen. Door dit besluit zijn de ook de fietsers genoodzaakt de drie krappe kruispunten te midden van het autoverkeer te gaan gebruiken. Een bijkomend gevaar is dan ook dat er ter hoogte van Alberdaweg een bushalte is geplaatst vlak voor de onoverzichtelijke bocht. Velen vragen zich af of wanneer een bus stil staat om passagiers in en uit te laten stappen, het achteropkomende verkeer en met name fietsers, de discipline hebben om te wachten of dat men vlak voor genoemde bocht toch gaat inhalen met alle gevolgen van dien.
Tekst: Nico Houkes