Wandeling Leek-Westerbork: Oudgenoegstraat bedankt

LEEK - Van 24 t/m 28 oktober heeft een klein wandelgroepje een sponsortocht van Leek via Roden naar Westerbork gemaakt. Deze wandeltocht is een initiatief van Herman Oosterman uit Leek, bedoeld als een herinnering en eerbetoon aan de Joden uit Leek en omstreken, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgekomen.

De route is 110 km lang en voert langs allerlei punten die aan deze mensen herinneren en die voor hen belangrijk waren: struikelstenen in het trottoir voor een huis waar Joden woonden, Joodse begraafplaatsen, synagogen, schooltjes, plaquettes….. De wandeling blijft steeds in de buurt van het spoor van de Drachtster Tram waarmee de Joden naar Groningen werden vervoerd en van daaruit verder naar het doorgangskamp Westerbork. Na afloop van de sponsortocht heeft een van de leden van het wandelgroepje – wonend in de Oudgenoegstraat in Roden – een sponsoractie in deze straat op touw gezet. De straat draagt namelijk de naam van de grote Joodse familie Oudgenoeg uit Roden, waarvan ook verwanten in Leek woonden. Doel was geld bijeen te brengen voor het uitgeven van het wandelboekje. Dat boekje met de routebeschrijving en –kaartjes, foto’s en achtergrondinformatie, is op zich klaar. Het moet alleen nog worden gedrukt. Samen met personen op andere adressen elders in Roden, is een mooi bedrag bij elkaar gebracht: 364,44 euro en er zijn 33 boekjes besteld. Een prachtig bedrag waarvoor we de sponsoren willen bedanken. Als het boekje gedrukt is wordt het zo snel mogelijk bezorgd.

Boekje

Het wandelboekje kan nog tot 1 januari 2017 bij voorintekening en tegen een gereduceerd tarief worden gekocht. Verdere informatie vindt u op de website www.vanleeknaarwesterbork.nl. Het boekje zal voor juli 2017 verschijnen. Dan wordt de hele route van Leek naar Westerbork nogmaals in 10 etappes gelopen. De datums zijn zo gepland dat de lopers in Westerbork aankomen op de dag waarop het eerste transport van Joden uit Westerbork naar Duitsland en verder naar het oosten plaatsvond, namelijk 17 juli. De Historische Vereniging Roon heeft lesbrieven voor de basisschool ontwikkeld over de oorlogsslachtoffers uit Roden, waarnaar straten in de wijk Middelveld zijn vernoemd. Op de website van de wijk www.middelveldroden.nl staan de toelichtingen op deze straatnamen.