Norger aanhouden vanwege bezit van illegaal vuurwerk

NORG - De politie heeft dinsdagavond een 21-jarige man uit Norg gecontroleerd omdat hij in het bezit zou zijn van illegaal vuurwerk.

Bij de politie was een melding binnen gekomen via Meld Misdaad Anoniem dat hij in het bezit zou zijn van illegaal vuurwerk. Hierop hebben agenten een onderzoek ingesteld bij de woning van de verdachte en een loods in Haulerwijk. Bij de zoekactie troffen de agenten in totaal 60 kilo zwaar illegaal vuurwerk aan. Het gaat hierbij onder andere om 270 Cobra’s 6, 180 Butterfly Crackers en 160 stuks nitraat. Al het vuurwerk is in beslag genomen. Het is afgevoerd en zal worden vernietigd. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt. Knalvuurwerk, zoals de Cobra hoort samen met de lawinepijlen, mortierbommen, flowerbeds en romeinse kaarsen tot de zogenoemde Big 5 van zwaar, illegaal vuurwerk. Deze vuurwerksoorten geven door de enorme hoeveelheid flitspoeder die er in zit risico op massa-explosie. De explosieve kracht is vele malen meer dan een handgranaat. In goedgekeurd consumenten vuurwerk zit zwart buskruit en dat is lang niet zo gevaarlijk.

Specialisten

Om de handel in illegaal zwaar vuurwerk tegen te gaan, heeft de politie specialisten in dienst. Zij surveilleren herkenbaar en onherkenbaar, houden gerichte acties en geven opvolging aan meldingen. Daarnaast houden zij nauwlettend sociale media in de gaten. De politie doet een beroep op burgers om handel, bezit van illegaal vuurwerk of vroegtijdig afsteken van vuurwerk te melden. Dit kan via het algemene telefoonnummer van politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.