ODA gaat sportief op in OWK

RODERWOLDE - Waar korfbalvereniging ODA (Oefening Doet Alles) uit Roderwolde eind jaren zeventig nog opzien baarde met de titel Nederlands kampioen van de elf afdelingen voor de senioren staan de zaken er op dit moment geheel anders voor.

De miniclub beschikt nog over vijf jeugdleden die tegenwoordig actief zijn in een samenwerkingsverband met OWK in Oostwold. Bijna vijf jaar geleden stopten de laatste senioren met competitiespelen in Roderwolde in teamverband. Dit had grote invloed op de sportieve ontwikkelingen in de jaren die volgden, legt bestuurslid Willem van der Velde uit. "Toen we geen seniorenteams meer hadden viel ook het kader van de vereniging voor een groot deel weg en dat heeft verstrekkende gevolgen gehad voor onze club. Op dat moment hebben we besloten om ons volledig in te zetten op de jeugd, maar Roderwolde is met 200 gezinnen toch een klein dorp, dus de aanwas was onvoldoende om de vereniging in leven te houden. De korfbalbond biedt de mogelijkheid voor combinatieteams en we hebben daarom de samenwerking met OWK uit Oostwold gezocht. Dat is een goede beslissing geweest."

Oostwold

De samenwerking met OWK verloopt voorspoedig, met meerdere jeugdkampioenschappen. Volgend seizoen zal Oostwold ook de enige thuisbasis worden voor de jeugdleden die nu nog verbonden zijn aan ODA vertelt Van der Velde. "We hebben als vereniging een mooie historie met grote successen, maar het is niet meer zoals het is geweest", laat Van der Velde weten. "Wellicht heeft het te maken met de tijdsgeest, want elke vereniging heeft op eigen wijze wel te maken met haar eigen ups-and- downs, maar het korfbal in Roderwolde is tegenwoordig niet meer levensvatbaar. Niettemin zijn we wel heel content dat de leden die we nu nog hebben in Oostwold hun activiteiten kunnen blijven voortzetten. De faciliteiten zijn daar uitstekend op orde en voor ODA moeten we op termijn maar eens gaan denken aan een mooie reünie. In 2022 bestaat de vereniging 75 jaar." Jeroen Kunst