Woonmarkt Grootegast geeft reuring in regio aan

GROOTEGAST - Over de volle breedte neemt de belangstelling weer toe voor het kopen van een nieuwbouwwoning en het verruilen van oud voor nieuw.

“Nu is een supermoment om in te stappen”, vertelde bedrijfsleider Kees Apoll van Kenders Bouw uit Bedum zaterdagmiddag in het slotuur van de Woonmarkt in Grootegast. “Als je nu koopt, ben je voor twintig jaar koopman”. De lage hypotheekrente, de goede isolatie van de nieuwbouwwoningen en de hoge huurpijzen in vergelijking met de lage structurele woonlasten van een eigen woning schetsen een uitdagend beeld. Met ruim een kwart eeuw aan praktijkervaring op het gebied van nieuwbouw mag hij zijn conclusie staande houden. Tientallen gesprekken met serieuze gegadigden op de markt sterken hem in zijn mening. “De vragen zijn heel gericht van zowel starters als van gezinnen en van ouderen die een levensloopbestendige woning willen”. Grootegast wordt door Apoll - ook raadslid in Grootegast - aangeprezen als vestigingsplaats, omdat alle (winkel-)voorzieningen op een spoorlijn na er aanwezig zijn. “Mensen kunnen hier ruim wonen in een hele prettige omgeving”. Samen met Wieger van der Velde van De Flexibele Makelaar komt hij tot de conclusie dat de vraag vanaf november vorig jaar weer stijgende is. Het meest frappante is volgens Van der Velde dat veel potentiële kopers afwachtend zijn geweest met het oversluiten van hun hypotheek.

Rentestand

“We ontmoetten vandaag mensen die nog aldoor zo’n 8 of 8,5% procent aan hypotheekrente betalen, terwijl de rentestand nog nooit zo laag is geweest. Er wordt aangehikt tegen de boete. Bij het betrekken van een nieuwbouwwoning hebben ze daar geen last van. Vaak is het mogelijk een hogere hypotheek af te sluiten met een aanmerkelijk lager rentepercentage, terwijl je bovendien een betere woning kunt betrekken qua isolatie en dus qua energielasten”. Hun optimisme wordt gedeeld door Anja Wiegersma en Jolanda Tempel van Makelaardij Van der Velde & Hoen uit Surhuisterveen en Grootegast. “Aan alles is te bespeuren dat het vertrouwen in de markt weer terug is. Belangrijk is dat de starters in toenemende mate zich op de markt begeven”. Als positief ervaren beide binnendienstmedewerkers ook dat een groeiend aantal bewoners van de regio een taxatie aanvraagt van de huidige woning. Als grootkenner van de regio over tientallen jaren betitelen ze deze ontwikkeling als bijzonder positief. “De ene beweging op de markt gaat in de ander over. Er is op alle fronten reuring in de regio in zowel Groningen als Friesland”.

Kritischer

Aanbiedingen via internet maken dat de potentiële kopers kritischer zijn dan weleer. “In de sfeer van persoonlijke begeleiding merk je dat de klik er pas komt als iemand in de woning is geweest. Als het gevoel daarover goed is, dan is het goed”. Het persoonlijk begeleiden bij ook een Woonmarkt hebben Jos Westra (28) en zijn echtgenote Priscalle Westra-de Pender (29) uit Niekerk als boeiend en leerzaam ervaren. Beiden willen met hun twee kinderen mogelijk de huidige huurwoning in ruilen voor nieuwbouw. “De gemeente geeft wel informatie over bijvoorbeeld een starterslening, maar hier kun je meer gerichte vragen stellen”. Een heikel probleem is naar zijn zeggen de beschikbaarheid van een hypotheek op basis van het arbeidsverleden. “Ik werk in de metaalsector als uitzendkracht en dus niet met een vast contract, maar ik heb wel aldoor werk”. Volgend jaar hopen ze een knoop door te hakken: een verhuizing vanuit Niekerk naar Oldehove waar een van hun kinderen al naar school gaat. “Een fijne school in een mooi dorp met veel ruimte voor de kinderen. We zijn al druk met de voorbereidingen bezig, maar willen wel goed beslagen ten ijs komen”. (Foto’s: Jelle Raap) Jelle Raap