Kornhorn in ban van Top 2000 Café live

KORNHORN - Het begon ruim vier en een half jaar geleden tijdens het WK Voetbal. In de kroeg van ‘t Hornhuus in Kornhorn werd tijdens een live wedstrijd een voetbal pubquiz gehouden.

Muziekliefhebbers Lieuwe van der Molen, Martijn Smid en Jacob Veenstra staken de koppen bij elkaar en ‘Top 2000 Café live’ werd geboren. Met live muziek en een heuse pubquiz, waarin acht duo’s de strijd aangaan om de felbegeerde ‘George-beker’ te bemachtigen. Dit jaar voor de vijfde keer, op de avond van 28 december. „Er is meestal genoeg animo en ook altijd een vaste kern die mee wil doen aan de quiz”, zegt Lieuwe. „Vorig jaar kwam er iemand halsoverkop vanuit Australië het café binnenstormen. We waren net een kwartier bezig en we moesten helaas nee verkopen”, lacht Veenstra. „De quiz is toch wel de rode draad op zo’n avond. Het spelletje wordt afgewisseld met livemuziek en andere leuke dingetjes tussendoor”, vertelt Hylke van der Heide. Hij vormt samen met Martijn Smid en Tjalling Hylkema ( tevens de beste dj van de regio, volgens Lieuwe) de liveband. „Ik woon niet meer in Kornhorn maar het is altijd leuk om weer terug te zijn. Het repeteren met de band en het over de muziek hebben is al veel te leuk.”

„Wij tellen af van 2000 naar 101 met tussendoor een boeketje met fragmenten van liedjes uit de echte top 2000”, zegt Jacob. Lieuwe vult hem aan: „We draaien niet de eerste 100 nummers uit de top 2000 omdat het publiek daar uit kiest. Het publiek bepaalt de top 10 van Kornhorn. Die is vergelijkbaar met de top 10 van de echte top 2000. Maar zo nu en dan staan er ook hele andere nummers in.” Hurt van Johnny Cash doet het hier altijd heel goed in Kornhorn, volgens de mannen.

„Wij besteden, naast de beroemde pophelden die er niet meer zijn, ook aandacht aan mensen uit het dorp die zijn overleden. Verder hebben wij een lijstduwer, iemand die mag vertellen waarom zijn of haar favoriete nummer bovenaan moet komen. Dat is iemand die het afgelopen jaar, om wat voor reden dan ook, in de belangstelling heeft gestaan. Vorig jaar hadden wij de noordelijke kampioen Bodypainting als lijstduwer. In een eerdere editie koos iemand een nummer van Pink Floyd en vertelde over een overleden vriend met wie hij naar een concert van de band was geweest en daar warme herinneringen aan had.”

Er is veel livemuziek tussen door met ieder jaar een medley van een band of artiest uit de top 2000. Zo werden er nummers gespeeld van onder meer de Beatles, Springsteen en Billy Joel. „Dit jaar komt er een medley van Elton John” , verklapt Jacob. Elk jaar herschrijft hij een nummer uit de lijst, helemaal toegespitst op Kornhorn. Vorig jaar was dat Het Dorp van Wim Sonneveld. „Echt schitterend”, meent van der Heide. „Over de drie kerken en de kroeg en markante mensen van Kornhorn.”

Een avond met een echte kroegsfeer zoals het hoort in een café, met platenhoezen aan de wand. Het publiek bestaat uit twintigers en alles wat daar boven zit, zo’n mannetje of 120. Rond middernacht wordt de nummer 1gedraaid en daarna gaan de voetjes van de vloer tot halverwege de nacht. „We hebben er super veel plezier in”, zegt een enthousiaste van der Molen. „In april begint het al te jeuken als we samen op de fiets aan het brainstormen zijn”, lacht Veenstra. De avond wordt steevast afgesloten met Stay van Jackson Browne. Het wordt echt hartstikke leuk”, besluit het trio.

28 december vanaf 20:30 in ’t Hornhuus Kornhorn. De toegang is gratis.

Ineke Doornbos