Enorme kipper voor gemeente Westerkwartier

LEEK - De afdeling Openbare werken van de Gemeente Leek heeft deze week een nieuwe kipper-combinatie in ontvangst mogen nemen. Ter vervanging van twee oude machines was de gemeente op zoek naar een nieuwe kipper met eigen laadkraan.

Na een aanbesteding waarin verschillende machines met elkaar zijn vergeleken, is er gekozen voor de kipper van Machinebouw Van der Graaf uit Tolbert. ,,Een hele mooie opdracht en omdat het ook nog je eigen gemeente is, maakt dat het nog wat specialer”, aldus eigenaar Jeroen van der Graaf. ,,Ik heb deze machine speciaal ontworpen naar het wensenpakket van de gemeente Leek en daar mijn eigen draai aan gegeven.”

Zo is de nieuwe kipper voorzien van een hydraulisch-gedwongen stuuras, een hydraulisch geveerde dissel en milieuluiken die de 16000 liter grote laadbak kunnen afdekken tijdens het transport. Voorop het chassis is een laadkraan gemonteerd, deze kraan heeft een reikwijdte van bijna acht en halve meter en is radiografisch te bedienen. De combinatie heeft door het nieuwe ontwerp maar liefst 6000 liter meer inhoud dan de oude kipper, hiermee kan er veel efficiënter gewerkt worden.

Verder is er in het ontwerp veel aandacht gegaan naar veiligheid en duurzaamheid. De machine is rondom voorzien van onderrijbeveiliging en de bewegende delen zijn geïntegreerd uitgevoerd. Alle verlichting en markeringen rondom de machine bestaan volledig uit LED.

De kipper voldoet aan alle nieuwste Europese en Nederlandse normen en wetten voor langzaam verkeer en is RDW goedgekeurd. Machinebouw Van der Graaf, gevestigd aan de Feithsweg te Tolbert heeft zich door de jaren gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van machines en constructies die volledig naar de wensen van de klant zijn.