Lak aan zondagsluiting

tolbert - Opnieuw lapt eigenaar Anne-Heerke Lourens van jeanszaak Fifty-Fifty in Tolbert deze maand de regels omtrent de opening van winkel in de gemeente Leek aan zijn laars.

De meeste omzet haalt Lourens in december. Daarom houdt hij zijn zaak deze maand elke zondag open. Dat is in strijd met de regels van de gemeente Leek. Die schrijven voor dat de winkeliers in Tolbert hun deuren alleen mogen openen op de laatste zondag van de maand. In het centrum van Leek mogen de winkels op zondag al wel open.

Al vijf jaar lang negeert Lourens deze regels. ,,Al die jaren is mij door de gemeente Leek geen strobreed in de weg gelegd. Zo pal voor de herindeling zal dat dit jaar niet anders zijn’’, verwacht hij.

De eigenaar van Fifty-Fifty noemt het opvallend dat zijn openlijke blijk van burgerlijke ongehoorzaamheid blijkbaar wordt beloond door de gemeente. ,,Ik ben medio dit jaar gebeld door een ambtenaar. Die vroeg mij naar mijn wensen. Toen heb ik laten weten dat ik in december graag alle zondagen open wil. Dat is voor volgend jaar prompt gehonoreerd.’’

De verruimde openingstijden in 2019 gelden nadrukkelijk alleen voor winkels in de gemeente Leek. Zondagopening van winkels is in de buurgemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn tot nu toe taboe. Daarin komt mogelijk verandering als de nieuwe gemeente Westerkwartier, die in januari ontstaat, hierop ingrijpt. Bij de recente raadsverkiezingen tekende zich hiervoor een ruime raadsmeerderheid af. Alleen de ChristenUnie is terughoudend.

Ondernemer Lourens vindt het merkwaardig dat in de voormalige gemeente Leek straks andere openingsuren gelden dan in de drie andere ‘oude’ gemeenten. ,,In mijn ogen is dit een vorm van rechtsongelijkheid die juridisch onhoudbaar is.’’ De Leekster CDA-handhavingswethouder Hans Morssink die zelf woonachtig is in Tolbert,, onthoudt zich van commentaar.