Het Westerkwartiertje: ‘Bijna op sollicitatiepad’

WESTERKWARTIER Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn gaan in januari op in de gemeente Westerkwartier. Deze krant blikt wekelijks vooruit op de herindeling. Deze week: de scheidende burgemeester Berend Hoekstra (65) van Leek.

De planning kan niet beter. Immers, u haalt in Leek uw pensioen.

,,Ik was dertien jaar lang burgemeester in Leek. Dat vind ik aan de lange kant. Werken op de automatische piloot is niet goed. Als de herindeling zich niet had aangediend, denk ik dat ik nog een sollicitatiebrief als burgemeester naar een andere gemeente had geschreven. Zo'n herindelingstraject aangaan, is heel interessant. Daarom ben ik hier gebleven.”

Wat ziet u als een hoogtepunt in uw ambtsperiode?

,,Het koninklijk bezoek in 2013 vond ik geweldig. Ook ben ik trots op de positie van landgoed Nienoord dat anno 2018 op de kaart staat, terwijl Familiepark en Museum beide op omvallen hebben gestaan.”

En een dieptepunt?

,,Alle perikelen rond het Afghaanse asielzoekersgezin Akbari. De vader had zich schuldig gemaakt aan oorlogshandelingen. Hij gebruikte zijn gezin van acht kinderen als schild om hier te mogen blijven. Ik vond dat een lastige materie. Vooral omdat er een roep was vanuit de bevolking dat de Akbari's hier moesten blijven. Over de rol van de vader konden we niet echt eerlijk zijn.”

Wat wordt de grootste uitdaging in de nieuwe gemeente?

,,Ik wilde als burgemeester dichtbij mensen staan. Dat aspect is mijn grootst zorg in de nieuwe gemeente. Ik vind het wel symbolisch dat de vier leefbaarheids- en dorpscoördinatoren die er komen, straks werken vanuit mijn kamer. Zij gaan een belangrijke schakel vormen tussen de 41 dorpen en het bestuur. Grootste uitdaging is om te zorgen voor sociale cohesie in hoofdkernen als Leek en Zuidhorn. Niet alle kleinere kernen ter grootte van zeg maar Midwolde, beschikken over voldoende power om goed voor zichzelf te zorgen.”

Wat gaat u zelf doen na 1 januari?

,,Ik heb tegen commissaris van de Koning Rene Paas gezegd dat ik wel ergens waarnemer wil worden. Maar de kans dat het zover komt, is niet groot. Door de herindeling komen er immers veel meer collega's op de markt. Als vrijwilliger ga ik me inzetten voor het Promotieplatform Leek dat namens middenstand, horeca, vastgoedeigenaren, Rabobank en landgoed Nienoord Leek meer op de kaart moet zetten. Voor de VVD heb ik me beschikbaar gesteld voor het bestuur van het waterschap. En ik ga iets doen voor het basketbal in Leek-Roden.”