Leefbaarheidsprijs Zuidhorn 2018 voor ZorgSaam Oldehove

ZUIDHORN - De Leefbaarheidsprijs Zuidhorn 2018 is uitgereikt aan ZorgSaam Oldehove. De uitreiking vond plaats tijdens het afscheid van de gemeente Zuidhorn in het gemeentehuis. De jury had uit de inzendingen de volgende drie aanmeldingen genomineerd voor de Leefbaarheidsprijs 2018: Stichting Visvliet Vitaal, ZorgSaam Oldehove en Dorpshuis Niehove.

Sinds september 2016 werkt bewonersinitiatief ZorgSaam Oldehove aan de verbetering van leefbaarheid voor de inwoners van het dorp Oldehove. Zij richten zich op het creëren van een laagdrempelig vangnet voor inwoners die tussen wal en schip dreigen te raken. Op 16 september dit jaar zijn de deuren van de ‘dorpskamer’ in het dorpshuis Humsterland open gegaan. Dit is een samenwerking van Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn en dorpshuis Humsterland. Verder werken zij samen met onder meer huisartsenpraktijk Oldehove, Sociaal Cultureel Centrum Oldehove, Zorgloket gemeente Zuidhorn en Humanitas. Qua activiteiten bieden zij de fietsclinic voor ouderen, een tweewekelijks dorpsrestaurant voor 15 deelnemers, een wekelijkse dorpskamer en een cursus valpreventie. Daarnaast doen zij jaarlijkse inkopen voor 15 kerstpakketten, die zij afleveren aan inwoners, die het niet zo breed hebben.

De jury heeft grote bewondering voor ZorgSaam Oldehove. De jury is onder de indruk van het aantal vrijwilligers, de samenwerkingen met andere organisaties en projecten uit de regio en het ruime en diverse aanbod aan activiteiten. Er zijn in totaal 50 vrijwilligers, waarvan één persoon is aangesteld als coördinator. Samen hebben zij in een betrekkelijk korte periode al veel vraagstukken kunnen oplossen of kunnen oppakken.