Gemeente Zuidhorn winnaar juryprijs meest vernieuwende digitale dienstverlening

ZUDHORN - De Gemeente Zuidhorn heeft de juryprijs voor de meest vernieuwende digitale dienstverlening gewonnen.

De prijs is gewonnen door de toepassing van blockchaintechnologie bij de uitvoering van het Kindpakket. Deze GemeentePioniers Award 2018 is gistermiddag uitgereikt aan wethouders Fred Stol en Bert Nederveen en afdelingshoofd Erwin van der Maesen de Sombreff op het VNG Realisatie Congres ‘Back tot the Future’ in De Fabrique in Utrecht.

Zuidhorn was een van de vijf genomineerden voor de GemeentePioniers Award 2018, een prijs voor die overheid die het beste, meest innovatieve en maatschappelijke voorbeeld heeft van digitale dienstverlening. Zuidhorn hoort door hun winst bij de koplopers in Nederland als het gaat om de toepassing van deze technologie.

De jury over het Kindpakket via blockchaintechnologie: “Gemeente Zuidhorn heeft een innovatief product opgeleverd, toekomstgericht en schaalbaar. Het product kan door andere organisaties worden toegepast en uitgebouwd. Voor de inwoners is het heel gebruiksvriendelijk.”

Verantwoordelijk wethouders Fred Stol (Kenniseconomie en Innovatie) en Bert Nederveen (Sociaal Domein) zijn blij met de prijs en trots op het succes van het Kindpakket. Fred Stol: “Het laat zien dat innovatie en verbetering van de dienstverlening van de overheid leidt tot mooie resultaten waar iedere gemeente mee aan de slag kan.” Bert Nederveen: “Het Kindpakket is een eerste stap in een vernieuwende manier van de aanpak van armoede. Uiteindelijk gaat het ons erom dat we de armoede in onze gemeente zoveel mogelijk terugdringen.”

Het Kindpakket is een budget van driehonderd euro per jaar voor een kind dat in armoede leeft. Het is bestemd voor de aanschaf van bijvoorbeeld (sport)kleding, schoolspullen of speelgoed. Bijzonder aan het Kindpakket is, dat het is gebouwd met blockchaintechnologie. Hierbij kan de ontvanger van het Kindpakket zelf de aankoop op een eenvoudige administratieve en financiële wijze af doen. De ‘klant’ betaalt, bijvoorbeeld bij het kopen van schoolspullen, met een specifieke code en de ondernemer krijgt het geld direct op zijn rekening bijgeschreven zonder tussenkomst van de gemeente.

Het Kindpakket is gebouwd door Stichting Forus. Afdelingshoofd Ruimte en Welzijn van de gemeente Zuidhorn, Erwin van der Maesen de Sombreff, heeft de toepassing en mogelijkheden van de blockchaintechnologie geïntroduceerd bij de gemeente en is daarmee ambassadeur en innovator van vernieuwende digitale dienstverlening binnen de lokale overheid.