Fietsen langs kerkconcertjes

WESTERKWARTIER - Op zondagmiddag 27 mei kan men weer langs de middeleeuwse kerken van Noordwijk, Marum, Nuis, Niebert en Tolbert fietsen en in elke kerk een verrassend concertje bijwonen.

De Plaatselijke Commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken willen de bezoekers laten ervaren, dat hun kerken uitermate geschikt zijn voor concerten. Het is de bedoeling, dat belangstellenden langs de kerken fietsen (met de auto kan natuurlijk ook) en een drietal concerten uitzoeken om bij te wonen.

In iedere kerk vindt om14:00, 15:00 en 16:00 een optreden plaats, steeds van dezelfde groep. Ieder optreden duurt ongeveer twintig minuten, zodat men zich in de resterende tijd kan verplaatsen naar een andere kerk. Gezien de tijd, kan het publiek er drie bezoeken en zal dus een keuze moeten maken. Voor mensen, die niet bekend zijn in deze omgeving ligt in elke kerk een fietsroute klaar.

De volgende muzikanten/zangers zijn te bewonderen:

Noordwijk: Ellies Sportel is een vrolijke en optimistische singer-songwriter uit Enschede, geboren in Groningen. Ze schrijft popliedjes, waarvoor hoop de basis vormt. 3FM radio-dj Giel Beenen merkte haar op tussen alle inzendingen voor zijn onlinetalentenjacht met haar zelfgeschreven nummer ‘Without You’.

Marum: ‘Fal-yn’ is een trekzakensemble, dat al jaren vaste gast is op het Trekharmonicafestival in Nuis. In Marum zijn ze met z’n drieën en spelen ze Ierse en Keltische muziek.

Nuis: Edwin de Boer speelt al acht jaar gitaar en Yrsa Joosten zingt en is van jongs af aan al met muziek bezig. Edwin heeft mee gedaan met de ‘3FM Guitargod contest’. Zij spelen een mengeling van klassieke rocknummers en modernere popnummers in-ons-eigen-jasje, met als afsluiter de gitaarsolo van het (hard)rocknummer van de ’Guitargod contest’.

Niebert: Vrouwenkoor Donne Cantabili uit Zuidhorn bestaat uit 12 enthousiaste vrouwen. Ieder jaar treden ze een paar keer op in kleine kerkjes op het Groninger platteland, in zorginstellingen en op (kerst)markten. Ze zingen dan een gevarieerd programma, van licht klassiek tot modern, afgewisseld met volks-en popliedjes.

Tolbert: Pamela Wolters begon op 8-jarige leeftijd met vioollessen. Via haar liefde voor het orgel en de sfeer van oude kerken kwam ze terecht bij het prachtige Van Oeckelen-orgel in de kerk van Tolbert. Zij zal op dit orgel werk van Bach en Händel en eigen bewerkingen spelen. Ook zal ze enkele stukken op viool spelen.

Voor alle concertjes is de toegang gratis.