Bierbrouwer wordt kerkbouwer

NOORDHORN - De feestweek In Noordhorn bij de Dörpsstee begint op zondag 3 juni met een kerkdienst in de feesttent. Deze tentdienst is inmiddels traditie en brengt mensen uit Noordhorn en omgeving binnen en buiten de verschillende kerken samen.

De spreker is dit jaar Arjan Zantingh, één van de voorgangers van de Stadskerk|VBG in Groningen. Het lijkt hem fantastisch om in een tent te preken: „Ik heb daar zelfs letterlijk van gedroomd”, zegt Arjan. Toen ik jong was droomde ik drie keer achter elkaar dat ik zou spreken in de feesttent tijdens de feestweek van mijn geboortedorp. Ik herinnerde me de droom weer toen ik voorganger kon worden in Groningen. Nu ben ik niet in Noordhorn geboren, maar misschien is het dit een aanloopje”, voegt hij er lachend aan toe.

„In de tentdienst staat de vraag centraal of er feest in jouw leven is. Een mooi en toepasselijk thema”, vindt Arjan. „Feest en de kerk horen bij elkaar. Dat is misschien niet wat iedereen denkt. Ik werd christen toen ik al in de 20 was en tot die tijd vond ik de kerk helemaal geen feestelijke plek. Maar God is een God van feest. Hij heeft veel feesten ingesteld en wil dat we het leven vieren. Het eerste wonder van Jezus was bijvoorbeeld op een feest, een bruiloft. En daar veranderde hij water in wijn, zodat er nog meer feest gevierd kon worden!”

De avond voor de dienst wordt in de tent een tentfeest gehouden door het AJK. Arjan zal dus de ochtend daarna in de verschraalde bierlucht zijn verhaal vertellen. Maar daar ziet hij niet tegenop. „Ik ben als voormalig medewerker bij Grolsch wel wat gewend, al hou ik uiteraard meer van de geur van vers bier. Maar de kerk is bedoel om midden in de wereld te staan, niet om veilig in een gebouwtje te zitten. En de feesttent is gewoon een plek waar ongelofelijk veel lol wordt gemaakt, daar is helemaal niks mis mee. Al geloof ik wél dat er nog iets diepers is dan lol en dat is vreugde. Als je dat vindt wordt het pas echt feest.”

Om 1:00 uur barst de dienst los met muziek onder leiding van André van Zyl. Tijdens de dienst krijgen de kinderen in de basisschoolleeftijd een optreden van buikspreker Jan-Marcel Vellinga van ‘Vrolijk Theater’ uit Amersfoort. Vrolijk Theater gebruikt poppen, goocheltrucs en humor voor een wervelende show met inhoud. Voor de kinderen tot 4 jaar is er kinderoppas. Na de dienst zijn de bezoekers van harte uitgenodigd voor een gratis lunch met soep en broodjes bij de Dörpsstee om nog na te praten. Iedereen is welkom om de feestweek in Noordhorn met dit feestje te beginnen.