Ineke schrijft | Plasideeën

Soms krijg ik midden in de nacht, tijdens het plassen, een briljant idee. Waarschijnlijk heeft het te maken met het rustgevende, klaterende water in de toiletpot in combinatie met de duisternis waardoor het plan lijkt te beklijven.

Voor het rechthoekige tafelblad, wat al maanden onder een kleedje tegen de muur in de huiskamer op zijn executie stond te wachten, had ik tijdens de nachtelijke uren een andere bestemming bedacht. Daar konden namelijk twee mooie ronde bijzettafeltjes van worden gefabriceerd.

Het idee werd de volgende dag bij mijn partner gelanceerd. Want ook al heb ik een heel duidelijk beeld van het eindresultaat, in dit geval zal hij toch echt voor mij aan de bak moeten. De trekken in zijn bedachtzame gezicht tijdens het uiten van mijn plan stemden mij optimistisch omdat ik na alle jaren samen weet wat die betekenen. Dan begint er bij hem een bloeiend proces van uitdenken tot concrete stappen om het einddoel te bereiken. Ik moest erg lachen om mijn eigen grap door te zeggen dat hij voor dit karwei zijn cirkelzaag kon gebruiken. Want hoewel mijn kwaliteiten niet op dit gebied liggen weet ik nog wel dat je een dergelijke machine niet kunt gebruiken om rondjes te zagen.

Maar toen mijn partner over de schutting de buurvrouw vertelde over het idee en zij ook over een cirkelzaag begon en dit niet grappig bedoelde voelde ik mij best slim. Zij staat namelijk veel hoger op de klusladder dan ik.

Mijn partner deed ook nog een poging om mij in alle rust uit te leggen hoe hij deze klus ging klaren. Dat was iets met geknutsel van metalen buisjes waarmee hij rondjes in het hout kon frezen. Halverwege zijn demonstratie was hij mij kwijt en klonk het berustend:’Je hebt geen idee waar ik het over heb hè?’ Bij een tweede poging had hij mij iets langer in zijn greep maar ook die verslapte weer vrij gauw. Mijn gedachten waren al lang bij het fraaie eindproduct. Dat was van topkwaliteit. Evenals de capaciteiten van mijn handige man. Oké, ook credits voor mij. Waar een volgelopen blaas al niet toe kan leiden.