Leekster Ellen Seldenthuis werkt aan afvalprobleem in Ghana

LEEK - Elk jaar geeft de NCRV een mooi bedrag aan drie goede doelen die op een bijzondere manier bijdragen aan een warme, zorgzame samenleving, dichtbij of ver weg. Deze doelen maken kans op een donatie van €2.500, €5.000 of €10.000.

Stichting Adwuma Ye heeft haar werkgebied in Ghana, maar zetelt in Leek waaR projectleider Ellen Seldenthuis vandaan komt. Stichting Adwuma Ye (wat ‘Goed Werk’ betekent) is één van de goede doelen en is aangemeld door een mevrouw die het goede werk van stichting Adwuma Ye een warm hart toedraagt. Stichting Adwuma Ye probeert nu zoveel mogelijk stemmen te werven en zo misschien wel €10.000 te verdienen.

Ellen Seldenthuis vertelt waarom juist haar stichting dit financiële steuntje in de rug zo verdient:

“De schoonheid van een land als Ghana wordt overschaduwd door het enorme afval probleem. Ghana is een land met een zeer gevarieerd landschap van kustgebieden met prachtige stranden tot glooiende bergen, meren, oeroude regenwouden, grote rivieren en droge savanne... maar overal waar je kijkt is het eerste wat je opvalt... rommel, waardoor het land eruitziet als één grote vuilnisbelt. Door het gebrek aan goede afvalverwerking blijft het vuilnis gewoon overal liggen en wat er al opgehaald wordt, wordt buiten de stadsgrenzen in de natuur gedumpt.

De grootste ‘boosdoeners’ zijn de waterzakjes, die iedereen na gedronken te hebben zomaar van zich af gooit. Deze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar zorgen er ook voor dat open riolen verstopt raken. In onze werkplaats maken we prachtige producten van die waterzakjes. We vragen de kinderen om de zakjes bij ons in te leveren en in ruil daarvoor krijgen ze dat artikel waar ze de zakjes voor gespaard hebben. Zo kun je bij ons bijvoorbeeld een school etui krijgen voor 100 water zakjes, een regenjas voor 500 waterzakjes maar het meest geliefde artikel is voor 250 waterzakjes de schooltas… We hebben de afgelopen jaren bijna 75.000 producten van zwerfafval gemaakt, miljoenen en miljoenen zakjes ingezameld en een grote lach op veel kindergezichtjes getoverd!”

Met zoveel dagelijkse zorgen en problemen denkt men in Ghana veelal op korte termijn en wordt er nauwelijks nagedacht over de toekomst. Het is zo’n gewoonte om alles maar op straat te dumpen dat de kinderen maar ook veel grote mensen er niet bij stilstaan wat voor gevolgen dit heeft.

Wij geven voorlichting aan de kinderen en grote mensen door ons te manifesteren bij diverse gelegenheden waar een boel mensen op de been zijn. Vooral door te laten zien wat we doen! We zijn dan zelf actief in zakjes inzamelen en geven voorlichting wat de gevolgen zijn van het zwerfafval. Ook vertellen we de kids die de zakjes in komen leveren dat ze de zakjes die ze thuis drinken of op straat kopen beter kunnen bewaren en weer in kunnen leveren in de werkplaats voor een mooi product.

En kijk wat we bereiken: Minder vervuiling, de straten zijn schoner, minder afval...! De ‘waardeloze’ zakjes blijken boven verwachting ineens waardevol te zijn! De open riolen verstoppen niet zo snel meer waardoor er minder water in blijft staan (wat een ideale broedplaats is voor de malariamug), en ook andere ziektes die een gevolg zijn van slechte hygiënische omstandigheden krijgen minder kans.

We krijgen regelmatig complimenten dat men kan zien dat wat we doen resulteert in een schonere omgeving. De mensen voelen zich daar prettiger bij. De media merkt ons op en door de informatie die zij verspreiden wordt een steeds groter publiek zich er bewust van hoe ze het afvalprobleem met de waterzakjes kunnen verhelpen door met ons mee te doen.

U helpt ons enorm door op ons goede doel te stemmen!”

Dit kan op:

https://www.ncrv.nl/geven/stichtingadwumaye