Westerkwartbier herinnert na fusiefeest aan oude vier

LEEK - Wat zou hét bier kunnen zijn van de gemeente die er straks niet meer is of van de gemeenten die er niet meer zijn? De vraag stellen, is hem beantwoorden.

Vragensteller en brouwer Jacob van der Werk vulde met zijn echtgenote en collega Gea dan ook zelfstandig de antwoorden in. Met een knipoog naar de binnenkort op te heffen gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn presenteerde hij donderdag het Westerkwartbier.

Bier is volgens Jacob van der Werk per definitie de drank die bij een fusieproces op tafel behoort te staan. “Bier is een gezelligheidsproduct. Bij een fusie van gemeenten is het een kwestie van samenwerken zoals ook bij bier stoffen op elkaar inwerken. Het Westerkwartbier is een jaar lang onder water geweest, maar is nu boven water. Het is een uniek biertje. Ter herinnering”, zo vertrouwde hij de toehoorders in de Tuinkamer van Kasteel Nienoord toe. “maar ook gewoon als lekkernij”.

Lancering

Van der Werk is eigenaar van brouwerij Vrolijcke Joncker die hij samen eerst hobbymatig met zijn vrouw Gea runde en vanaf 2016 met een officiȅle erkenning. Vanuit dit bedrijf ontwikkelde hij, met morele steun van de vier gemeenten, samen met een werkgroep een kwartet biersoorten. De werkgroepleden Eric Paré van Grootegast, Bert Groenewolt van Zuidhorn, Jan Vos en Hissy Brouwer van Marum kwamen met burgemeester Berend Hoekstra van Leek langs bij de officiȅle lancering.

Rode dubbel

“Ik heb nooit wat met Grootegast gehad, maar na het proeven van dit biertje wel”, zo stelde hij bij het lanceren van de eigenzinnige biersoort Grootegast. “Dubbel”, voegde de brouwer er meteen aan toe, “want Abel Tasman was ook eigenzinnig, alhoewel hij uit Lutjegast kwam. Grootegast-bier is een mooie rode dubbel met uiteraard een rood etiket.”

Onder de benaming Leekster Tak wordt de gemeente Leek als het ware gelauwerd voor diensten in het verleden. “Dit is de Olympische medaille. Het eerbetoon voor iemand met bijzondere verdiensten.” Marumer Non herinnert aan de non uit Marum die ooit smoorverliefd werd op een gewonde Spaanse soldaat.

Zuidhorner Abt kent van alle vier soorten het hoogste alcoholpercentage. “Het is een zwaar soort bier dat past in de stijl van het klooster dat vroeger vlakbij Zuidhorn stond.” Bij de proefsessie bleek donderdag al dat één stamtafel voldoende is voor het presenteren van vier biersoorten voor ook fijnproevers. “Individueel uniek, gezamenlijk bijzonder”, geldt als de verbindende slogan voor het kwartet Westerkwartbiersoorten.

Voor verdere informatie over o.a. verkrijgbaarheid: www.vrolijckejoncker.nl/westerkwartbier