Historisch Correct | Extreem weer 70 jaar geleden

De kans op extreem weer zou zijn toegenomen. Toch is er in het verleden ook wel vaker extreem weer voorgekomen. Zoals in onze regio op 12 juni 1948. Gisteren precies 70 jaar geleden.

Het noodweer trof toen voornamelijk het gebied tussen de dorpskernen van Tolbert en Boerakvernield. Zoals de gewassen die op het veld stonden. Veel bomen werden beschadigd, of knapten af ker. Het begon zoals het meestal begon: een drukkende en broeierige warmte als voorbode voor onweer. In de nacht barstte het onweer los. Er werden in totaal zo’n 100 blikseminslagen gemeld. Veel water kwam naar beneden, wat zorgde voor plaatselijke overstromingen. Het onweer ging vergezeld van hevige rukwinden en hagel. De hagelstenen waren van behoorlijke afmetingen: 5 à 6 centimeter doorsnede. Er werd van alles als lucifershoutjes. Kippen en kuikens werden gedood. Vogels zouden uit de lucht zijn geslagen. Allerlei bouwsels stortten in onder het natuurgeweld. Ook de woonhuizen werden niet gespaard.

Wonderlijk genoeg gebeurden er geen persoonlijke ongelukken. En als je nu de foto’s bekijkt, of de verhalen leest, dan is dat bijna ongelofelijk. De foto is van de woning van de familie Vogelzang. Die stond op het huidige adres Middenweg 1 te Boerakker. De familie heeft een zeer angstwekkende nacht gehad. Een gedeelte van de voorgevel stortte in. En kort daarna werd de schuur weggeblazen. Vader, moeder en de twee kleine kinderen zaten achter de voordeur in de gang. Het veiligste plekje in huis. En gelukkig is het veilig gebleven. De buurman, die het ergste vreesde, trof de familie ongedeerd aan. Het is het verhaal van slechts één van meerdere angstige momenten in het getroffen gebied. Een hulpactie kwam op gang, onder leiding van de toenmalige burgmeester van Leek, Van Waning. De boerderij werdweer hersteld.