Hilmahuistermolen draait 150 jaar!

VISVLIET - Marjan Meijer- Heidema is sinds 1987 gediplomeerd molenaar en nam op 25 mei 1998, de dag van haar huwelijk met Engelbert, de taak van haar broer Roelof over op de nu 150-jarige poldermolen. Haar broer kwam speciaal voor de jubileumdag terug vanuit Zweden waar hij nu al geruime tijd woonachtig is. Beiden werden ook door voorzitter Jan Oomkes van de Stichting De Groninger Poldermolens in het zonnetje gezet. Vanuit deze organisatie zal Marjan alsnog een fotocollage tegemoet kunnen zien van de bijzondere verjaardag waarbij De Huistermolen feestelijk voor de prins draaide. De lijst hiervoor kreeg ze alvast cadeau.

„Elke molen heeft zijn eigen charme en zijn eigen methode van werken”, volgens Jan Oomkes van de Stichting De Groninger Poldermolens. „Stilstand is hier achteruitgang, want voor je het weet is er weer een kostbare molen verloren”. Dankbaarheid toonde hij over de Unescolijst waarop het molenaarsambacht als immaterieel erfgoed sinds vorig jaar als eerste Nederlandse traditie prijkt. Een hoge graad van tevredenheid kende hij ook toe aan de bevolking van Visvliet die haar hart heeft verpand aan De Huistermolen. „Zuidhorn is een gemeente met vijftien kernen met pit. Hoe kleiner het dorp hoe groter de pit”.

De waardering vanuit Visvliet voor molenaars als Roelof en nu Marjan Meijer werd ook onderstreept door dorpsbewoner en oud-gedeputeerde Halbe Kuipers. „Ze zijn van het type: kan het niet krimpen, dan moet het maar ruimen”. Vrij vertaald komt dit erop dat het niet uitmaakt uit welke hoek de wind waait voor de werkmentaliteit.

De publieke belangstelling voor het ietwat afgelegen evenement aan de Oude Dijk was ’s ochtends niet bijster groot, maar groeide gestaag. “Misschien is deze poldermolen in de toekomst nog eens nodig”, aldus Oomkes met een verwijzing naar de veelvuldige stroomstoringen die ook de huidige gemalen kunnen treffen. De molen bewees op haar 150 ste verjaardag voor de prins te kunnen draaien en dat biedt perspectief.