Ineke schrijft | Duidelijke taal

‘Ik heb geen paraplu want ik ga nooit naar buiten als het regent’. ‘Ik hou alleen van het strand als er geen zand is’, en ‘op vakantie gaan is niet veel meer dan het verplaatsen van je huishouding’.

Zomaar een paar uitspraken die ik in de loop der jaren opving en bewaarde. Simpel, helder en geen speld tussen te krijgen. Maar vooral de humor die daar doorheen klinkt, zonder dat dit direct bedoeld wordt spreekt mij aan.

Over duidelijkheid gesproken. Over de consequenties die de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming ofwel AVG voor mij en mijn collega’s heeft, hoorden we tot nu toe niks. Maar toen ik van de week op mijn werk kwam zag ik een ellenlange verhandeling in mijn mailbox over datalekken, meldingsplicht, protocollen, versleutelen van documenten en wachtwoorden. Wat ik miste was een praktische uitleg hoe we een en ander in de praktijk moeten doen, waardoor ik de neiging kreeg om de boel weg te schuiven en gewoon mijn werk te doen zoals ik dat al jaren doe. Bij veranderingen wil ik het liefst aan het handje genomen worden en mij op instructie niveau laten voorlichten wat ik anders moet doen. Nu ben ik overgeleverd aan een stuk tekst waarbij ik eerst zelf uit mag zoeken wat anders moet en vervolgens ook nog uit moet vogelen hoe dat moet. Gelukkig stond er onder het bericht dat ik bij vragen altijd binnen kon lopen. Voordat ik dat ga doen ga ik eerst mijn directe collega’s maar eens mobiliseren want misschien is het allemaal niet zo spannend en zie ik dingen die er niet zijn.

‘Als een rups niet weet dat hij een vlinder kan worden dan blijft hij een rups’. Een prachtige uitspraak waarbij ik onmiddellijk begrijp wat er mee bedoeld wordt. In het geval van de AVG blijf ik liever een rups overigens. Maar…’Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg’. Zou dat erg zijn? Even de AVG wet er op na slaan. Joepie!