Romano Hummel topfavoriet bij internationale grasbaanraces Opende

Opende - De mannen en vrouwen van de Stichting Baansport Opende (SBO) zijn klaar voor alweer de 35ste editie van het ‘Spektakel van Opende’.

Ook dit jaar kennen de internationale grasbaanraces een sterk deelnemersveld. Met veel jonge, gretige talenten. ,,De toekomst van de grasbaansport kan hier haar talent laten zien”, zegt Henk Veenstra, voorzitter van de organisatie.

Het grasbaanevenement vindt plaats op vrijdag 22 juni (aanvang 16.30 uur) en zaterdag 23 juni (aanvang 16.00 uur). Met als absoluut hoogtepunt de internationale races in de specialklasse op de zaterdag. ,,Het wordt de strijd tussen de grasbaancoureurs van de toekomst en de gevestigde orde”, voorspelt Henk Veenstra. Hij gokt daarbij vooral op de jeugdige talenten, die de Nederlandse grasbaansport in de komende jaren smoel moeten geven.

De grootste favoriet is ongetwijfeld het supertalent Romano Hummel uit Hoogkerk. Door insiders gezien als de toekomstige wereldkampioen. Het vorige jaar won hij de races op het Opender ovaal met overmacht. Dit in zijn onnavolgbare, maar uiterst spectaculaire rijstijl. De pas negentienjarige Hummel start eveneens in alle Grand-Prix wedstrijden om de wereldtitel. 

Maar er rammelen meerdere tieners aan de poorten van grasbaansport, zoals stylist Dave Meijerink (18) uit Schuinesloot, de winnaar van Stadskanaal en de pas zeventienjarige Mika Meijer uit Winschoten. De vaderlandse driekleur wordt verder verdedigd door Henri van der Steen, Mark Beishuizen, Lars Zandvliet, Sjoerd Rozenberg en Jarno de Vries. Duitsland wordt vertegenwoordigd door Bernd Diener, Jens Benneker en Christian Hülshorst. Het internationale veld wordt aangevuld met Paul Cooper en Richard Hall (Engeland) en de Tsjechen Martin Malek en Hynek Stichauer. ,,Een sterk deelnemersveld”, zegt Eddy Alting. ,,Romano Hummel, Richard Hall en Bernd Diener rijden dit jaar alle Grand-Prix wedstrijden. Zeg maar de Formule 1 van de grasbaansport”, aldus Alting, weliswaar afgezwaaid als bestuurslid, maar samen met SBO-bestuurder Hans van der Steen de contactpersoon tussen rijders en organisatie.   

 

Wordt het Jan Okke Loonstra of toch weer Stef Hamstra?

Regionale favorieten willen schitteren op thuisbaan

Schitteren voor eigen publiek. Welke grasbaancoureur wil dat niet. Het liefst de stap doen richting het erepodium. En dat podium lonkt zeker voor een aantal regionale favorieten. Want ook dit jaar doen ‘de jongens uit de streek’ het opperbest in de crossklassen. Jan Okke Loonstra uit Surhuisterveen en Harekiet Anne Bos gaan in hun klasse zelfs aan de leiding in de strijd om de Nederlands titel. En regerend nationaal kampioen Stef Hamstra (Surhuisterveen) denkt na een toch wat teleurstellende seizoenstart in de ST 450 ST klasse inmiddels het lek boven te hebben. Met een tweede plaats in Loppersum lijkt dat inderdaad het geval.

De koningsklasse onder de crossmachines is de ST 450 cc klasse. Een klasse, waarin strijd en spektakel verzekerd is. Twaalf coureurs tegelijk in de baan, ‘close-racing’, driedubbeldik door de bocht. De wedstrijd wordt pas in de laatste meters beslist. Smullen voor de liefhebbers. Met twee regionale kanshebbers: Jan Okke Loonstra (rijnummer 55, foto SPW Media) en Stef Hamstra (rijnummer 1, foto SPW Media).

Aan de leiding in deze  sterk bezette klasse gaat momenteel Jan Okke Loonstra (26). Hij maakt een ijzersterk seizoen mee met overwinningen in Balkbrug en Vries, waardoor hij aan de leiding gaat in het NK. In 2013 was hij ook al eens kampioen in deze klasse. Met ingang van dit seizoen stapte hij over vanuit de ST 250 cc klasse, waarin hij de laatste drie jaren uitkwam. ,,Er stopten een aantal snelle jongens, waardoor het rijdersveld toch wat uitdunde. En ik wilde een nieuwe uitdaging”, legt hij zijn overstap uit.

Zijn Pol Motoren Harkema Husqvarna blijkt over genoeg snelheid te beschikken. Hij paste zich door zijn ervaring en talent moeiteloos aan. ,,Hij rijdt zo mooi, een lust om naar te kijken”, zegt baansportkenner Eddy Alting van de Stichting Baansport Opende. ,,Maar het gaat zeker niet vanzelf”, benadrukt Jan Okke Loonstra. ,,Het moet elke wedstrijd wel weer gebeuren. Je bent dan wel een van de favorieten, maar in die zes rondjes moet alles kloppen.”

Het lijkt zo gemakkelijk, zes rondjes op een grasbaan. ,,Maar vergis je niet, dat is wel even pieken op het juiste moment.” Om zijn conditie op peil te houden bezoekt hij vijf keer per week de sportschool, in de winter soms zelfs zeven keer.

Gaat z’n maatje Jan Okke Loonstra momenteel als een speer, voor Stef Hamstra, oud-Harkiet, maar tegenwoordig wonend in Surhuisterveen, verloopt het seizoen ietwat teleurstellend. Een zevende klassering (Vries) en een vijfde stek in Balkbrug zijn beneden de stand, die je mag verwachten van de Nederlandse kampioen. Stef Hamstra: ,,Dan begin je toch wel even te twijfelen, maar we denken dat we de probleem hebben opgelost”, zegt de immer optimistische Stef Hamstra (22), die net als het vorige jaar op een 450 cc KTM rijdt. ,,De eerste wedstrijden was de afstelling van de motor niet goed. Dat is inmiddels verholpen.”

Hamstra en Loonstra kunnen het prima vinden. ,,We gaan samen naar de wedstrijden. Maar aan het startlint, dan zijn we elkaars concurrenten. En zo hoort het ook”, zegt Stef Hamstra. Hij ziet uit naar zijn thuisbaan in Opende, waar zijn sponsors, vrienden en familie hem komen aanmoedigen. ,,Ik ben groot en zwaarder dan de meeste jongens. Dan kom ik beter tot mijn recht op korte, zanderige banen zoals Opende. De snelle, harde banen zijn in mijn nadeel.”

Hoewel zijn seizoenstart allesbehalve vlekkeloos verliep voelt hij geen extra druk. ,,Die druk voelde ik het vorig jaar wel. Ik wilde perse de kampioenstitel pakken en naarmate het seizoen vorderde kwam die druk steeds meer.” Het vorige jaar won hij Opende. Dit jaar gaat hij opnieuw voor de hoogste trede op het erepodium. ,,Je gaat altijd voor de winst, anders is er iets mis, toch?”, aldus Stef Hamstra. De hoogste trede van het ereschavot in Opende? Wordt het weer Stef Hamstra of de in bloedvorm verkerende Jan Okke Loonstra?

Overige klassen        

Anne Bos (rijnummer 7, foto SPW Media) is momenteel de te kloppen man in de 250 cc ST klasse.

Niet alleen in de koningsklasse zijn de regiorijders favoriet, dat geldt voor meerdere crossklassen. In de ST 250 cc klasse gaat Anne Bos uit Harkema aan de leiding. De twintigjarige Husqvarna coureur won zowel in Balkbrug als Stadskanaal. De concurrentie is hevig in deze klasse, waarin ook twee rijders uit Opende een hartig woordje meespreken. Joey van Kammen staat vierde in het tussenklassement, terwijl Lazar de Vries zesde staat. Beiden reden zich dit seizoen al naar het erepodium, Van Kammen zelfs tweemaal. Lazar de Vries maakt dit seizoen zijn rentree na een jaar te zijn gestopt.

Verdere kanshebbers uit de regio – verdeeld over diverse klassen – zijn Wilco Elzinga en Jan de Jong (Opende), Lyonne van der Veen (Surhuisterveen), Geke Elzinga, Hero Boetje, Gert van der Heide, Evert van Til (allen Harkema), Jessica Dijkstra, Bert Dijkstra, Hans Veenstra en Olav den Engelsman (allen De Westereen), Gerard Bijlsma (Drogeham) en Jangeert Horenga (Marum). 

Verjonging binnen bestuur

Henk Veenstra is voorzitter van de organiserende Stichting Baansport Opende, die de laatste jaren een verjonging heeft doorgevoerd binnen het bestuur. Nadat het vorige jaar Eddy Alting na dertig jaar afscheid nam – hij blijft nog steeds adviseur – trok het afgelopen seizoen penningmeester Roel Huisman na even zo vele dienstjaren zich terug. Ook hij blijft achter de schermen beschikbaar. Huisman wordt opgevolgd door Hans van der Steen. ,,Verjonging is belangrijk”, zegt Henk Veenstra. ,,Dat waarborgt de continuïteit. We zijn veel dank verschuldigd aan Eddy en Roel, zij waren vele jaren mede, zo niet, het gezicht van de club.” Het bestuur bestaat momenteel naast Henk Veenstra uit Jellie Veenstra, Lammert Nieuwland, Hans van der Veen, Ate Klaas Bijlsma en Klaas van Bruggen. Zij wordt bijgestaan door een groot aantal vrijwilligers.

Programma

Vrijdag 22 juni (aanvang 16.30 uur)

 • 50 cc
 • 65 cc
 • 85 cc
 • 125 cc
 • Power Girls
 • 250 cc
 • 450 cc

Zaterdag 23 juni (aanvang 16.00 uur)

 • 250 cc NK
 • 450 cc NK
 • 125 cc specials
 • Specials nationaal
 • Internationale specialklasse

__________________________________________________________________________

Teksten: Jacob Hielema