Gemoedelijke Billie Turf Tocht

ZEVENHUIZEN - Met 1.700 vooraf ingeschreven wandelaars heeft de 12 e editie van de Billie Turf Tocht in Zevenhuizen de top bereikt. Zaterdag mocht er dan ook niemand zonder startnummer deelnemen.

De wandelaars werden door een viertal piccolo-dames in een felrood kostuum bij de bus als tijdelijk rijdend hotel al bij het sportveld verwelkomd. ,,Meestal loop je zo’n tocht in een rechte lijn. Dit is weer eens wat anders: verrassend.” Als traktatie na een warme wandeling beloofde hij zichzelf een kibbeling. Vanwege de grote deelname over zowel de 15, 25 als 40 kilometer werden de deelnemers per 150 losgelaten. De meesten liepen in kleine groepjes mee, maar Sjouke Buisman en velen met hem besloten stevig doorstappend in hun eentje de tocht te volbrengen.

Traktaties waren er op de route op diverse plaatsen zoals streekeigen producten. Het thema ‘Billie laat je proeven’ kreeg bij de melkveehouderij De Haan aan de Bakkeveenseweg op unieke wijze gehalte. Een aantal nieuwe Westerkwartierders uit de gemeente Leek trakteerde hier op hapjes uit het land van hun geboorte zoals Afghanistan, Eritrea, Pakistan, Somaliȅ en Syriȅ. De organisatie bereikte hiermee ook een natuurlijke integratie als onderliggend doel. De presentatie, in deels kleurrijke kledij uit eigen land, werd gewaardeerd met een korte knipoog of een stil gebaar.

,,We zijn vandaag echt internationaal bezig”, aldus Wiesje Roersma uit Oostwold die samen met Dina Viswat uit Noordhorn en Luuk Aalders en de ‘toevallig’ jarige Pien Dijk (nu 15) de laatste stempelpost bemande. Doordat de lekkernijen uitdagend lekker waren, moest de organisatie af en toe even ingrijpen: één snack per deelnemer luidde het sportieve credo. Velen namen tegelijkertijd de gelegenheid te baat hun bidon even bij te vullen met leidingwater vanaf het boerenerf dat tijdelijk van naam veranderde in een humoreske sfeer: niks mis met boerenwater. Bij terugkomst was er live muziek, gezelligheid en voor een beperkt aantal pijnlijders een welkome massage.