Het bloed kruipt bij Bloedbank in Leek

LEEK - „Waarom wou ik dit ook alweer?” Vanuit mijn goedheid of omdat het sociaal wenselijk is?” lacht de dame op de barkruk.

„Mijn vader doet dit al honderd jaar, hij schijnt lekker bloed te hebben. Ik weet niet eens welke bloedgroep ik heb en of ik geschikte aderen heb. Dat gaan ze straks bij de keuring ontdekken.”

De dame zal nog even moeten wachten. Het is druk bij de Bloedbank bij de Rodenburghal in Leek. „We hebben extra mensen opgeroepen”, zegt een medewerker. „We streven naar een reserve van 12 liter en de teller stond op 6, dat is te weinig.”

Bij de koffiehoek ligt een mevrouw op een stretcher, een blauwe theedoek op haar voorhoofd. „Ze wou te snel en kreeg een wegtrekker”, zegt een mevrouw die zit te wachten. „Mag ik er nu af?” zucht ze. „Kom maar rustig omhoog”, zegt de meneer in een witte jas. „Ik hou je in de smiezen hoor!”

„Ik breng haar wel even naar huis”, zegt een dame aan de koffietafel. „Dan breng ik haar fiets er wel achteraan”, zegt een mevrouw die naast haar zit. „Dat is hartstikke aardig. Ik zie dagelijks allerlei soorten mensen, er zijn echt veel meer goeie dan slechte”, zegt de witte jas.

Binnen in de bus klinkt ‘Knock knock knocking on Heavens door’, uit de luidsprekers. Even daarna gaat er een alarmpje af. Weer een halve liter in the pocket. „Ik heb mien goie plicht weer doan”, zegt een mevrouw. Alle beetjes helpen.

De Bloedbank is altijd op zoek naar nieuwe donoren. Aanmelden kan op: https://www.sanquin.nl/bloed-geven/aanmelding-bloeddonor/