Historisch correct | Het zwembad van Leek

De ansichtkaart toont een foto van het zwembad van Leek in de zomer van 1965. Toen was het zwembad net gerealiseerd. Daarvoor had Leek geen zwembad. Plannen waren er wel al eerder.

Zoals wellicht bekend, werd het landgoed Nienoord in 1950 door de gemeente Leek gekocht van de erven Van Panhuys. Een prachtige plek voor een openlucht zwembad. De beslissing van de gemeenteraad over de aanleg van een zwembad was dan ook in 1956 al genomen. Het duurde dus wel nog even voor het werkelijkheid werd.

Bij het zien van de foto komen er waarschijnlijk bij veel mensen veel herinneringen bovendrijven. Ook bij mij. De ingang met kassa was in het midden bij de ramen. Aan de linkerzijde daarvan waren de kleedkamers voor de jongens en mannen. Eerst hokjes voor één persoon. Dan het gemeenschappelijke omkleedhok: het ‘schapenhok’. Je kleren en schoenen werden aan één grote hanger opgehangen. Die werden allemaal bij elkaar in een open ruimte opgehangen. Dan moest je door een voetenbad naar de baden. Een ‘pierebadje’ was er voor de jongste kinderen, met veelal hun moeder vlakbij. Dan het eerste en tweede bad, die aan elkaar vastzaten, zie rechts op de foto.

De pier ertussen mocht niet belopen worden. Het tweede bad was weer dieper dan het eerste. Maar in beide konden de meeste mensen ook gewoon lopen. Het derde bad had duikplanken. En was dus nog weer dieper. De foto zal genomen zijn van de hoge duikplank.

Later kwam er aan de rechter zijde nog een vierde bad bij. En dit vierde bad is er nog steeds. Het is het huidige buitenbad van het Zwemkasteel. Want zoals bijna overal, is er ook op deze plek een subtropisch (binnen)zwembad gekomen. In 1995. Zoals vele Leeksters heb ik hier mijn zwemdiploma’s gehaald.

Albert Graansma