Wiersma voltrekt eerste huwelijk op Lauwersmeer

LEENS - Opnieuw als burgemeester vertolkte Koos Wiersma vrijdag een bijzondere rol in het leven van Jan Feike Hoekstra (55) en Yvonne Agnes Bijstra (51) uit nu Kommerzijl.

Hij voltrok op de rondvaartboot Vlinderbalg op het Lauwersmeer hun huwelijk. Daarmee schreef hij voor zichzelf geschiedenis, doordat het zijn eerste huwelijksvoltrekking was als ambtenaar burgerlijke stand. Hij werkte ook wederom mee aan de levenshistorie van Jan Feike en Yvonne Agnes die elkaar in 2005 bij het toneelspektakel ‘Het Ruige Paradijs’ leerden kennen.

“Een heleboel lijnen zijn bij elkaar gekomen of zo gebogen dat ze elkaar later gingen kruisen”, aldus Wiersma die toentertijd in theaterverband ook de rol van eerste burger op zich nam. Enkele jaren later sloeg de vonk definitief over. Met de melodie van Het lied van Hedwig licht golvend over het meer verwees Wiersma in dit verband naar rust, geborgenheid en liefde.

Omdat Jan Feike in het Friese Utingeradeel en Yvonne Agnes in Groningen is geboren, werden de ringen op de grens van beide provincies gewisseld met een baken in zicht. “Ik heb de Marine Traffic erbij gehad”, stelde Wiersma ferm. “Het huwelijk vindt plaats aan deze kant van De Marne. Dan komt het wel goed”. Hij sloot zijn bewogen redevoering af met onvervalste Gronings: ’t Is kloar zo!”