Passen en meten op Hoendiep

OOSTWOLD - De gemeente Leek heeft het plan opgevat om bij de kruising Hoendiep-Kerkeweg vlakbij Oostwold verkeersremmende maatregelen te nemen.

De weg langs het Hoendiep wordt druk bereden. Dagelijks moeten met name veel kinderen uit Den Horn de kruising oversteken als ze op weg zijn naar school De Gaveborg in Oostwold. Die situatie ontstond nadat jaren geleden de dorpsschool van Den Horn onverwacht sloot.

Onlangs besprak de gemeente de verkeersremmende maatregelen op het Hoendiep bij de kruising met de Kerkeweg met bewoners van Oostwold. Daarbij werd de vrees uitgesproken dat vrachtautocombinaties de kruising richting de brug over het Hoendiep niet kunnen halen als straks aan weerskanten wegversmallingen liggen.

De Leekster wethouder Karin Dekker (GroenLinks) besloot de proef op de som te nemen. Afgelopen donderdagavond en zaterdagmorgen werd een truck met oplegger besteld om de toekomstige wegversmallingen te beproeven. Bij het restrijden bleek tot opluchting van de wethouder dat er voldoende ruimte voor de vrachtautocombinatie overblijft om de draai naar de brug te halen.

De gemeente trok eerder al 100.000 euro uit om de bocht aan de overkant van de brug wat te verruimen. De berm wordt uitgerust met een betonwand. Niet alle aanwonenden zijn hier blij mee. Vraag is nog of een dikke boom ter plaatse al of niet moet sneuvelen. Als het aan Dekker ligt, blijft de boom staan.

Door Koos Bijlsma.