Historisch Correct | De roofmoord op Reijntjes

Drukte aan het Boveneind op 2 december 1936. De avond ervoor was in het grote pand de bewoner beroofd en vermoord. De 68 jarige Cornelis (Kees) Reijntjes lag met handen en voeten vastgebonden in bed. Met kussens rondom en een prop in zijn mond. Het weekblad ‘Het Noorden in woord en beeld’ kopte met ‘Laf en dierlijk!’

Cornelis was een vermogend man en woonde alleen in het grote pand. Hij kreeg last van reumatiek en was dus niet meer zo goed ter been. Zijn zaken liet hij langzamerhand over aan anderen, en men had hem weleens geadviseerd naar een kleiner huis om te zien. Maar hij bleef met vele kostbare spullen wonen in het grote pand. En blijkbaar werd die toestand voor enkele mensen te aantrekkelijk gevonden om niet te misbruiken.

Er was in 1934 al eens honderd gulden bij hem gestolen. Maar het kon dus nog erger: De niet meer zo weerbare man werd niet alleen bestolen maar zelfs bruut vermoord! De overheid ging in volle sterkte op jacht naar de daders. Want het leek wel duidelijk dat het meerdere daders moesten zijn. Zoals vaker in dit soort zaken was het misdrijf bij de meeste mensen wel bekend, maar de afloop niet.

Geruchten over de daders en hun aandeel bleven rondgaan. Bert Zuiderveld heeft voor ‘Historisch Leek’ het verhaal nog eens op schrift gesteld. In maart 1937 waren allen die met de overval te maken hadden gehad opgepakt. In juni 1937 stonden de daders voor de rechter. Tijdens het proces bleek dat Cornelis een hartkwaal had, en door een hartverlamming was overleden. De daders werden dus niet vervolgd

voor moord, maar voor “diefstal met geweldpleging, de dood tot gevolg hebbende”. Namen en straffen zijn bekend bij de Historische Kring.

Albert Graansma