Zuidhorn genomineerd als Beste Overheidsorganisatie

ZUIDHORN - De gemeente Zuidhorn is afgelopen donderdag, samen met negen andere overheidsorganisaties, genomineerd voor de prijs van Beste Overheidsorganisatie 2018.

De komende maanden wordt er gestreden door de tien organisaties om een finaleplek te bereiken. De jury kiest drie finalisten die verder mogen strijden voor de titel de ‘Beste Overheidsorganisatie van het jaar 2018’.

Nominatie

Het bestuursakkoord en de innovatiekracht van Zuidhorn vormen de basis van de nominatie. In het bestuursakkoord van de gemeente staat de mens centraal en wordt gestreefd naar een duurzame samenleving waarin iedereen mee doet. Directe aanleiding voor de nominatie is het innovatieve karakter van de gemeente.

De gemeente is voorgedragen door Menno Spaan, organisatiedeskundige en schrijver van het boek ‘Van Indammen naar laten stromen’ over innovatie in de publieke sector. “Ik was onder de indruk van de innovatievriendelijke biotoop van de organisatie”, aldus Spaan. “Daardoor is deze gemeente in staat om disruptieve technologieën te adopteren en mede vorm te geven. Denk daarbij aan blockchain, maar ook piëzo-elektriciteit en het gebruik van Big Data.” Deze voordracht was de eerste stap. Inmiddels heeft de jury uit alle voordrachten de beste tien overheden genomineerd.

Ruimte en vertrouwen

Het recept voor dit succes gaat verder dan technologie. “Duidelijk weten waarom we doen wat we doen. Een gemeenteraad, college, management en medewerkers die goed samenwerken. Met lef en humor als kernwaarden en dienend leiderschap”, aldus wethouder Kenniseconomie & Innovatie Fred Stol.

“We zijn er voor onze inwoners en proberen hen iedere dag zo optimaal mogelijk te bedienen”, aldus Erwin van der Maesen de Sombreff, Hoofd Ruimte en Welzijn. “Medewerkers hebben ruimte en verantwoordelijkheid om hun werk naar eigen inzicht in te richten en leidinggevenden zijn meer coach dan manager. Dat gaat verder dan mooie woorden op papier. We brengen dit nu jaren achtereen gewoon in de praktijk. Niet als trucje of ‘management skill’ maar gewoon vanuit ons ‘mens-zijn’.”

Vervolgprocedure

In september geven de genomineerde kandidaten een presentatie aan de vakjury. De drie laatste kandidaten ontvangen in oktober de jury voor een werkbezoek. De uitreiking van de prijs ‘Beste Overheidsorganisatie van het jaar 2018’ vindt plaats op 19 november in de Ridderzaal in Den Haag.